Punarinnat ovat viime vuosina alkaneet käyttäytyä yhä luottavaisemmin ihmistä kohtaan.
Punarinnan poikasesta saa kaverin puutarhatöihin. Kuva: Anna Tuominen
Teksti: Seppo Vuolanto
Punarinnan poikanen seurasi läheltä, kun tein viime elokuussa puutarhatöitä mökillä. Lehtikompostia tyhjennettäessä poikanen kävi koko ajan nappaamassa kompostin pohjalta paljastuvia hyönteisiä. Omenoita kerätessä se hyppeli maassa ja omenapuiden alaoksilla. Syyskuussa poikanen oli saanut aikuisen linnun höyhenpuvun, mutta oli yhtä seurallinen. Onko tämä uteliaisuus ja luottavaisuus punarinnalle tyypillistä?
Punarinta tunnetaan luottavaisuudestaan ihmistä kohtaan nimenomaan Keski-Euroopassa, erityisesti Iso-Britanniassa. Viime vuosina samanlaista käyttäytymistä on havaittu yhä enemmän myös Suomessa, vaikka varhemmin tällainen käyttäytyminen oli poikkeuksellista, kun punarinnat pesivät yleensä metsissä. Aikaisemmin puutarhoissa pesivät punarinnat eivät mielellään näyttäytyneet ihmisille.
Käyttäytymisessä tapahtunut muutos varmaankin johtuu sitä, että kannat ovat kasvaneet ja linnut ovat hyväksyneet puutarhat, etenkin niiden varjoiset ja tiheikköiset osat pesimäympäristöikseen. Luottavaisuus on ehkä levinnyt Suomeen etelästä, ja levinnee täällä koko ajan pohjoisemmaksi.
Täplikkäässä poikaspuvussa oleva punarinta on tämänkin kuvauksen perusteella ollut jo itsenäistynyt ja riippumaton vanhempiensa ruokinnasta, kun kysyjä on sen kohdannut.
Samanlaisen kehityksen on käynyt läpi myös sepelkyyhky, joka aikaisemmin oli meillä arka metsälintu, mutta Keski-Euroopassa myös kaupunkien luottavainen puistolintu. Kyyhky on parin vuosikymmenen aikana sopeutunut Suomessakin puistoihin ja puutarhoihin ja muuttunut pelottomaksi. Samalla kanta on kasvanut.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Voiko sisilisko tottua ihmisiin ja kesyyntyä? Matelijoiden muistia ja oppimista on tutkittu verrattain vähän, mutta vaikuttaa siltä, että ne ovat luultua älykkäämpiä.