Makean vadelman satokausi alkaa heinäkuun lopussa ja kestää elokuulle. Punainen herkku on yleinen Etelä- ja Keski-Suomessa Oulun korkeudelle saakka. Vadelmaa on ennen käytetty kuumelääkkeenä sekä vatsavaivoihin
Kuva: Margaretha Lindholm / Vastavalo
Teksti: Johanna Mehtola
Makean vadelman satokausi alkaa heinäkuun lopussa ja kestää elokuulle. Punainen herkku on yleinen Etelä- ja Keski-Suomessa Oulun korkeudelle saakka.
Vadelmaa on ennen käytetty kuumelääkkeenä sekä vatsavaivoihin. Marjat sisältävätkin paljon kuitua, jopa 3,7 grammaa sataa grammaa kohden. Lisäksi niissä on runsaasti C-vitamiinia ja kivennäisaineita kuten magnesiumia, kalsiumia ja fosforia.
Vadelmapensaat kasvavat esimerkiksi lehtomaisilla ja tuoreilla kankailla, metsien reunamilla, hakkuuaukeilla ja tienvarsilla. Vadelma vaatii paljon valoa, joten marjasato vähenee heti, kun kasvupaikalle ilmaantuu sitä varjostavaa kasvillisuutta.
Marjassa voi silloin tällöin kiemurrella vaalea mato, joka on yleensä vattukuoriaisen toukka. Aikuinen vattukuoriainen on noin viiden millin pituinen, harmaanruskea, kellertävien karvojen peittämä kovakuoriainen. Naaras munii vadelman kehittyviin kukkiin ja raakileisiin yksittäisiä munia.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Suomen Luonnon toimittaja kirjoittaa retkijuttuja upeasta Suomen luonnosta, mielenkiintoisista henkilöistä, ympäristöystävällisestä arjesta – ja antaa lisäksi virikkeitä moneen menoon.