Apulaisprofessori Emilia Kilpua Helsingin yliopiston fysiikan laitokselta tutkii Auringon koronassa tapahtuvien purkausten magneettista rakennetta, jotta purkausten ennustaminen olisi tarkempaa.
Apulaisprofessori Emilia Kilpua Helsingin yliopiston fysiikan laitokselta tutkii Auringon koronassa tapahtuvien purkausten magneettista rakennetta. Kuva: Susanna Kekkonen
Teksti: Johanna Mehtola
Apulaisprofessori Emilia Kilpua Helsingin yliopiston fysiikan laitokselta tutkii Auringon koronassa tapahtuvien purkausten magneettista rakennetta, jotta purkausten ennustaminen olisi tarkempaa.
Kilpuan tutkimuskohteen Auringon halkaisija on noin 1,4 miljoonaa kilometriä ja Maan noin 12 700 kilometriä. Auringon kokoisen pallon sisään voisi heitellä yli miljoona Maapalloa ja vieläkin jäisi tilaa. Aurinko on siis valtava jättiläinen, jolla on ikää noin viisi miljardia vuotta. Sen oletetaan toimivan vielä toiset viisi miljardia vuotta. Aurinkokin on siis keski-iässä oleva tähti.
Tähän mennessä voimakkain dokumentoitu purkaus Auringossa oli vuoden 1859 Carringtonin myrsky, jolloin silloisen teknologian huipputuotteet, lennättimet sekosivat Maassa. Myös vuonna 2012 Auringossa tapahtui Carringtonin myrskyn kokoluokkaa oleva purkaus. Se ei kuitenkaan osunut Maahan. Aurinko on aktiivinen 11 vuoden välein ja seuraava maksimi on odotettavissa vuoden 2024 tienoilla.
Katso Nasan video vuoden 2012 voimakkaasta Auringon purkauksesta:
Lue lisää apulaisprofessori Emilia Kilpuan tutkimuksesta ja Auringosta 17.8. ilmestyneestä Suomen Luonnosta.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Suomen Luonnon toimittaja kirjoittaa retkijuttuja upeasta Suomen luonnosta, mielenkiintoisista henkilöistä, ympäristöystävällisestä arjesta – ja antaa lisäksi virikkeitä moneen menoon.
Auringon ultraviolettisäteiltä on syytä suojautua, mutta suoja-aineissakin piilee vaaransa.
Lue kosmetiikka-asiantuntija Päivi Kousan vinkit auringonottoon ja aurinkovoiteiden hankintaan.
Kesälomalaisen toivelistalla on auringonpaistetta, mutta Auringon ultraviolettisäteilyltä on hyvä myös suojautua. Helpoin tapa on tehdä se vaatteilla ja varjolla.