Suopursu (Rhododendron tomentosum) on hyvin tyypillinen rämevarpu. Nimensä mukaisesti se viihtyy monenlaisilla soilla. Kun Suomesta lähdetään länteen päin, niin suopursun esiintyminen on koko ajan harvinaisempaa. Idässä sitä esiintyy aina Siperiassa Tyynenmeren rannikolla saakka.
Suopursu (Rhododendron tomentosum) on hyvin tyypillinen rämevarpu. Nimensä mukaisesti se viihtyy monenlaisilla soilla. Kun Suomesta lähdetään länteen päin, niin suopursun esiintyminen on koko ajan harvinaisempaa. Idässä sitä esiintyy Siperiassa Tyynenmeren rannikolla saakka.
Lehtien tuoksu on voimakkaan maustemainen. Suopursua on käytetty ennen sekä lemmenyrttinä että lääkkeenä, mutta nykytietämyksen mukaan se on erittäin myrkyllinen. Liika käyttö aiheuttaa ensin ärtyisyyttä sitten apatiaa. Kaikki suopursun osat sisältävät hermomyrkkyä. Ulkoisesti suopurspukeitosta on käytetty reuman ja kolotusten hoitoon. Suopursua on käytetty ehkäisemään tarttuvien tautien leviämistä levittämällä niitä on levitelty lattialle. Kasvin sisältämät eteeriset öljyt ovat antibakteerisia.
Pohjois-Pohjanmaan maakuntakukka kukkii keskikesällä. Kauniit valkoiset kukat tuoksuvat voimakkaasti. Suopursun tuoksu on niin voimakas, että se saattaa aiheuttaa joillekin päänsärkyä.
Kesäinen kukkiva suopursu. Kuva: Hannu Rissanen
Koko: Saattaa kasvaa jopa metrin mittaiseksi. Tyypillisesti 30 senttimertistä ylöspäin.
Tuntomerkit: Pystyvarsi on ruskea ja haarova. Lehdet kapeita 2–5 senttiä pitkiä ja laidoista taakäänteisiä. Talvisin lehdet riippuvat. Lehdet tuoksuvat voimakkaasti. Kukat ovat valkoisia, viisiterälehtisiä ja voimakastuoksuisia. Kukinto esiintyy keskikesällä ja on sarjamainen.
Elinympäristö: Rämeillä, rämekorvissa, kalliosoistumissa, pohjoisessa myös kangasmetsissä.
Levinneisyys: Yleinen koko Suomessa.
Tiesitkö? Suopursua käytettiin ennen oluen maustamiseen. Se on aiheuttanut entistä sekavamman ja ärtyneemmän olotilan sekä voimakkaamman krapulan.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Suomen Luonnon toimitusharjoittelija tammikuusta maaliskuun loppuun. Kirjoittaa ja valokuvaa juttuja sekä hoitaa kaikenlaisia toimituksen töitä. Haaga-Helian journalismin opintojen ohella Juhis nauttii musisoinnista ja luontoretkeilystä.
Isokoskelo on sopeutunut erinomaisesti sukeltavaan elämäntyyliin. Näitä karaistuneita lintuja jää meille usein paljonkin talvehtimaan. Toisaalta isokoskelo on myös ensimmäisiä muuttolintujamme.
Lehtohepokatin löytäminen pihapensaasta on aina elämys. Komean näköinen ja kokoinen otus ei näyttäydy mielellään, ja sirityksen paikallistaminenkin on vaikeaa.