Voiko maahan pudonneen lepakon auttaa lentoon vai onko lepakoiden käsittely vaarallista?
Pohjanlepakko. Kuva: Mnolf / CC-BY-SA-3.0
Teksti: Matti Helminen
Voiko maahan pudonneen lepakon auttaa lentoon vai onko lepakoiden käsittely vaarallista?
Lepakoiden käsittelyyn liittyy ainakin teoreettinen raivotaudin tartuntavaara. Raivotaudin eli vesikauhun tiedetään esiintyvän lepakoissa eri puolilla maailmaa, vaikka lieneekin erittäin harvinaista, että tauti tarttuisi lepakosta ihmiseen. Varmuuden vuoksi lepakkoa ei tulisi kosketella paljain käsin vaan aina paksut hansikkaat kädessä.
Toisaalta kaikki lepakkolajimme ovat rauhoitettuja eikä niiden siirtäminen ole sallittua. Jos kuitenkin lepakko on tullut asuinhuoneeseen eikä osaa lentää avoimesta ikkunasta tai ovesta ulos tai on pudonnut maahan tai koloon, josta ei pysty siivilleen nousemaan, sen auttaminen varovaisuutta noudattaen voi olla paikallaan.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Matti Helminen vastasi Kysy luonnosta -palstan lukijoiden kysymyksiin vuosina 1985-2015. Helmisen vastausaluetta olivat nisäkkäisiin liittyvät kysymykset.
Kun kesäasukkaat saapuvat mökeilleen, monet mökkipihan vakioasukkaat ovat jo täydessä touhussa. Kun yölämpötila nousee yli viiden asteen, ensimmäiset pohjanlepakot lähtevät saalistamaan, sillä hyönteiset ovat jo lennossa.
Kesäasunnon vintiltä kuului korkeita vikiseviä ääniä, jotka voimistuivat syyskesään mennessä. Äänen aiheuttajaa ei löydetty. Lepakoita siellä lienee ollut, koska niitä nähdään rakennuksen ympärillä lennossa usein. Voisiko vikinä olla lepakoiden ääntä?
Askolan hiidenkirnuilla lenteli toukokuun alussa lepakko reilun sadan neliön alueella keskellä kirkasta päivää yhtäjaksoisesti ainakin 15 minuutin ajan. Onko tämä harvinaista? Miksi lepakot eivät yleensä lennä päivällä?