Jäämeri, Pohjoinen Jäämeri. Ei heti hoksaisi, että sen vuonoissa, Suomen pohjoispuolella, on joidenkin lajien talvehtimisalueen eteläisin ulottuvuus! Vaan muutamille on. Eräät vesilinnut ja lokit talvehtivat Jäämeren kaamoksessa, kun ovat muuttaneet näin ”etelään” ja osa lisäksi länteen. Lintuja on Siperiasta, Huippuvuorilta, Grönlannistakin.
Tässä esittelen neljä arktisen alueen koreaa vesilintua. Liian usein joutuu lausahtamaan niin kuin nyt Jäämeren eksoottisista, värikkäitä vesilinnuistakin, että ennen näitäkin lintuja näki tuhansin ja kymmenin tuhansin Varangin niemimaan vuonoissa, Varangerfjordissa ja Båtsfjordissa, mutta että nyt kannat ovat vähentyneet.
Haahka Jäämerellä, 2012.
Mutta kurkistetaanpa kuvien talvehtijoita: valinnat ovat kyhmyhaahka, allihaahka (vanha nimi pulskahaahka ja Stellerin alli), ja tutut haahka ja alli. Näistä kyhmyhaahka ja allihaahka ovat talvehtimiseltaan pohjoisimpia, allihan talvehtii enimmältään Itämerellä ja haahka lännempänä. Pohjois-Norjassakin pesiviä ovat merenrantojen haahka ja tunturijärvien ja lampareitten kaunis alli.
Nyt on jo käsillä aika, jolloin Ruijassa talvehtivat linnut pikkuhiljaa vetäytyvät idemmäksi ja pohjoiseen.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Pitkänlinjan luontoharrastaja ja retkeilijä, jonka harrastus on laajentunut lintu- ja luontokuvaukseen. Kuvaa mielellään lintuja ympäristössään sekä niiden kevät- ja syysmuuttoa, maisemia, miljöitä ja tunnelmia.
Julkaisee havaintojaan luonnosta Suomi 100 -juhlavuoden ajan. Kuva: Pekka Nurminen
Ilmaston muuttuessa yhteen ravintokohteeseen ja tiettyyn ympäristöön erikoistuneet lajit ovat ongelmissa. Yleislajit menestyvät ja valtaavat alaa. Erikoistujat kärsivät.
Monilla vesilintulajeilla, kuten sinisorsalla ja haahkalla, kevätmuuton ja pesinnän aloituksen on todettu olevan sidoksissa jäiden lähtöön ja ilmastonmuutokseen. Yhteneväisyyksistä huolimatta näiden lajien kohtalot vaikuttavat hyvin erilaisilta.
Mistä suurimmat alliparvet löytyivät? Mitä muita talvisen ulkomeren lajeja tapasimme retkellämme? Toimittaja Mari Pihlajaniemi kävi Markku Mikkola-Roosin ja Jarmo Niemisen kanssa etsimässä talvehtivia alleja joulukuiselta mereltä.
Tuhansien allien joukot ovat viime vuosina alkaneet talvehtia Helsingin ja Kirkkonummen välisellä merialueella. Lähdimme hyiselle merelle etsimään näitä laulavia kaunottaria.
Videolla vanhempi tutkija Markku Mikkola-Roos Suomen ympäristökeskuksesta kertoo, miksi alliparvet ovat viime vuosina alkaneet talvehtia Helsingin ja Kirkkonummen välisellä merialueella, ja missä parvia voi nähdä.