Loppukesällä iltojen pimetessä huomaamme kiiltomadot. Pienet viehättävät valot tuikkivat ruohikossa. Ne ovat naaraiden lähestymisvaloja koiraille, jotka lentävät seuraa hakien. Syksyn kiiltomatohavaintoja voi lähettää osoitteeseen arja.kaitala@oulu.fi.
Kuva: Juho Rahkonen
Teksti: Antti Halkka
Loppukesällä iltojen pimetessä huomaamme kiiltomadot. Pienet viehättävät valot tuikkivat ruohikossa. Ne ovat naaraiden lähestymisvaloja koiraille, jotka lentävät seuraa hakien. Koiraallakin on kyky vilauttaa valoa, mutta lähinnä vain toukkana.
Matoja kiiltomadot eivät ole eivätkä tulikärpäsetkään kärpäsiä, vaan molemmat kuuluvat kovakuoriaisiin. Tarkkaan ei tiedetä, miksi ryhmässä kehittyi valon tuottamisen kyky. Sillä ehkä viestittiin alun perin pahanmakuisuutta, kuten päivällä liikkuvat hyönteiset viestivät väreillä. Kun sammakoille tarjottiin valaisevaa ruokaa, ne karttoivat sitä (kuten
me ihmisetkin kai tekisimme).
Suomen kiiltomadoista tiedetään vielä aika vähän, mutta nyt Oulun yliopiston professori Arja Kaitala on virittelemässä aiheesta tutkimusta. Tarkoituksena on saada valot tuikkimaan kasvatuslaboratoriossa, jos kasvatus ja rahoitus järjestyy.
”Aion tutkia sukupuolivalintaa”, hän kertoo.
”On kiinnostavaa, että kiiltomadolla naaras houkuttelee koirasta, kun luonnossa yleensä koiras on houkuttelijana.”
Arja Kaitala miettii myös, kilpailevatko naaraat koiraista ja miten paljon ne joutuvat panostamaan valon tuotantoon. Siipiä naaras ei lainkaan kasvata, mutta aikuisena se sytyttää lyhtynsä. Valon on luultu sammuvan, kun koiras on hedelmöittänyt naaraan,
mutta Kaitala on jo saanut selville, ettei naaras noudatakaan tätä patriarkaalista uskomusta. Kenelle valo sitten palaa, siinä yksi arvoitus.
Syksyn kiiltomatohavaintoja voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen: arja.kaitala@oulu.fi.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Antti Halkka toimii Suomen Luonnon toimituspäällikkönä. Hän kirjoittaa lehteen ja sen verkkosivuille luonto- ja ympäristöaiheista. Sää- ja ilmastoasiat ovat yksi kiinnostuksen kohteista.
Puumalassa terassi-illallisen kynttilöille saapui kymmeniä siivekkäitä ja kovakuorisia kuokkavieraita. Kirjasta löysimme kiiltomatokoiraan, niitäkö ne olivat? Miksi ne lensivät kynttilöille?
Raumalla heinäkuisena iltana kohtasin loistavan näyn, kun parikymmentä kiiltomatoa oli sytyttänyt lyhtynsä. Seuraavana iltana oli vain kaksi.
Miten kauan niiden juhlat kestävät? Mitä ainetta valo on? Minkälainen itse eläin on?
Urjalassa heinäkuun alussa huomasimme illan pimentyessä heinikossa neonvihreänä loistavia pisteitä. Arvelimme niitä kiiltomadoiksi, mutta eläin olikin jokin peräpäästään käpertynyt hyönteinen. Loistava piste oli sen peräpään alla. En löytänyt sellaista kirjoista.