Tilki on niin värikäs, että se voisi olla vaikka eksoottinen häkkikarkulainen. Mutta eipäs ole, vaan meidän oma Carduelis carduelis, kirjava peippolintu. Lintuatlaksen mukaan kanta on runsastunut 1980-luvulta alkaen ja voi nyt hyvin. Pareja arvioidaan olevan meillä noin 13 000.
Tiklin voi talvisin löytää joutomailta syömässä lähinnä ohdakkeiden ja takiaisten siemeniä. Latinan carduus tarkoittaakin takiaista. Lintu tulee myös ruokinnoille.
Tuntomerkit: Helppo tuntea isosta nokasta ja sitä kehystävästä punaisesta naamasta. Siivissä erottuu kirkkaankeltaista väriä. Hieman peippoa pienempi vilkas lintu.
Ravinto ruokinnalla: auringonkukansiemenet ja murskattu pähkinä.
Ääni: helisevä ja kirkas viserrys. Pohjolan linnut värikuvin, joka on tunnettu osuvasta äänten litteroinnista, kertoo tiklin laulun olevan lähes onomatopoeettista: tik tidlit, tikelit, tilyii.
Levinneisyys: Pääosin Etelä-Suomessa, mutta on pyristelemässä kohti pohjoista.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Kirjoitan, toimitan ja hoidan Kysy luonnosta -kirjeenvaihtoa. Sydäntä lähellä ovat kasvien ja eläinten vuorovaikutus sekä eläinten käyttäytyminen. Uskoisin olevani myös luonnon sitkeä puolustaja ja tulistun luonnon turmelemisesta.
Tässä 25-osaisessa sarjassa tutustumme lintulaudan ruokailijoihin. Mustarastas (Turdus merula) korkkaa laulullaan kevään. Sen ensisävelet muljauttavat sydäntä ja mieltä joka kevät. Ja onhan linnussa rokkistaran piirteitäkin: laulupaikaksi kelpaa vain mahdollisimman korkea paikka huipulla.