Tässä 25-osaisessa sarjassa tutustumme lintulaudan ruokailijoihin. Pyrstötiaisesta (Aegithalos caudatus) tulee jostain syystä mieleen tikkari. Pitkä pyrstö on kuin tikku ja linnun pyöreä olemus kuin karkki.
Kuva: Anne Moilanen / Havaintokirja
Teksti: Johanna Mehtola
Pyrstötiaisesta (Aegithalos caudatus) tulee jostain syystä mieleen tikkari. Pitkä pyrstö on kuin tikku ja linnun pyöreä olemus kuin karkki. Syksyllä ja talvella nämä pitkäpyrstöt liikkuvat muutaman kymmenen linnun levottomissa parvissa. Ne lehahtavat lähipuihin kuin tyhjästä. Pyrstötiainen on ruokinnoilla uusimpia tuttavuuksia, joten se on oppinut hyödyntymään ihmisen tarjoaman avun.
Tuntomerkit: Paras tuntomerkki on erittäin pitkä tikkumainen pyrstö sekä valkoinen pää ja alaosa. Varpuslintujen lahkoon kuuluva pyrstötiainen on yksi Suomen pienimmistä pesimälinnuista, eikä se nimestään huolimatta kuulu varsinaisiin tiaisiin.
Levinneisyys: Pyrstötiainen pesii Järvi-Suomessa paikoin melko runsaslukuisena, muualla Etelä-Suomessa harvalukuisempi. Kanta vaihtelee hyvin paljon, 20000–50000 välillä, vaellusten ja talvien kovuuden mukaan.
Mitä syö: Pyrstötiaiselle maistuvat hyönteiset ja hämähäkit. Ruokinnoilta se pistelee nokkaansa auringonkukansiemeniä, maapähkinää, talia sekä rasvasiemenseoksia.
Ääntely: Laulu on kirkas ja korkea tii-tii-tii.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Suomen Luonnon toimittaja kirjoittaa retkijuttuja upeasta Suomen luonnosta, mielenkiintoisista henkilöistä, ympäristöystävällisestä arjesta – ja antaa lisäksi virikkeitä moneen menoon.
Tässä 25-osaisessa sarjassa tutustumme lintulaudan ruokailijoihin. Harmaapäätikka (Picus canus) nakuttelee talipötköä syreenipuskassa miltei huomaamattomana. Jos sen pää ei koko ajan olisi liikkeessä, voisi tikka jäädä näkemättä.