Mistä johtuu keltavahveron madottomuus? Onko siinä joitakin hyönteisille myrkyllisiä tai haitallisia aineita? Voisivatko ne olla ihmisellekin haitaksi?
Kuva: AK ccm / Wikimedia Commons
Teksti: Seppo Vuokko
Mistä johtuu keltavahveron madottomuus? Onko siinä joitakin hyönteisille myrkyllisiä tai haitallisia aineita? Voisivatko ne olla ihmisellekin haitaksi?
Kantarellin keltainen väri johtuu karotenoideista, jotka ovat antioksidantteja eli hapettumista estäviä aineita. Ihmisille ne ovat suorastaan välttämättömiä ravinnon suoja-aineita. Useimmissa sienissä karotenoideja on vähän, ja siksi sieniin erikoistuneilla hyönteisillä (tai niiden suolistossa elävillä mikrobeilla) ei ilmeisesti ole keinoja käsitellä karotenoideja.
Vihreitä kasveja syöville hyönteisille karotenoidit eivät ole ongelma. Karotenoideja on eniten keltavahveron pintaosissa. Ydinosa on vaaleata, lähes valkoista rihmastoa. Silloin, kun keltavahveroista löytää toukkia, ne ovat maasta nousseita sepän tai vaaksiaisten toukkia, jotka ovat kovertaneet käytävän jalan vaaleaan osaan.
Karotenoidien merkitystä erilaisten haitallisten aineiden vaikutusten torjujina valaisee sekin, että sairaalabakteerina kiusallisen Staphylococcus aureuksen kyky torjua antibiootteja näyttäisi liittyvän bakteerille kullankeltaisen värin antaviin karotenoideihin.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Keltavahvero eli kantarelli viihtyy koivumetsässä polkujen varrella, mutta myös kuusikossa piiloutuneena heinikkoon tai sammaleeseen. Kantarellista saa herkullisen kastikkeen, muhennoksen, keiton tai vaikka piiraan.
Kysyimme elokuun numerossa lukijoidemme mielipidettä parhaasta ruokasienestä. Saimme miltei 500 vastausta. Lämpimät kiitokset teille niistä!
Tulos ei jätä arvailuille varaa.