Varpuspoikueessa oli yksi mykkä poikanen, uros. Suuta se kyllä aukoi muiden tapaan, mutta ääntä ei kuulunut. Onko mykkyys tavallista lintumaailmassa? Kuinka mykkä poikanen menestyy?
Kuva: Remi Jouan / Wikimedia Commons
Teksti: Seppo Vuolanto
Varpuspoikueessa oli yksi mykkä poikanen, uros. Suuta se kyllä aukoi muiden tapaan, mutta ääntä ei kuulunut. Onko mykkyys tavallista lintumaailmassa? Kuinka mykkä poikanen menestyy?
En ole kuullut enkä lukenut mykistä linnuista. Luonnossa on harvinaista päästä seuraamaan niin tiiviisti tiettyä yksilöä, että voi varmuudella sanoa sen olevan mykkä. Mieleeni ei muistu yhtäkään lajia, joka olisi luontaisesti mykkä. Kyhmyjoutsenkin, joka englannin kielessä on mykkä (Mute Swan), kyllä ääntelee narisevasti.
Äänillä on siis merkitystä lintujen maailmassa. Muun muassa varpusen ryhmäsoidin on kovin äänekäs. Kuvittelen, ettei mykällä uroksella ole suuriakaan mahdollisuuksia kilpailla normaalien kanssa naaraista tai pesäpaikoista. Näin sen sosiaalinen asema laumassa jää alhaiseksi ja se voi pesiä ehkä vain silloin kun ei enää ole muita uroksia kilpailemassa.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Tänään 20. maaliskuuta vietetään maailman varpuspäivää. Tarkoitus on kiinnittää huomiota varpusen ongelmiin, sillä laji on vaikeuksissa eri puolilla maailmaa.
Pikkuvarpunen oli 50 vuotta sitten suorastaan harvinaisuus Suomessa ja varpunen, "kotivarpunen" taas menestyvä joka paikan kulttuurilintu. Nykyään tilanne on toisin.