Pääkirjoitus: Muoviroskasta on tullut maailmanlaajuinen riesa
Meret ovat muuttuneet kaatopaikoiksi: niihin päätyy vuosittain kahdeksan miljoonaa tonnia muoviroskaa. Se tekee vakavaa tuhoa eliöstölle. Ongelma on noussut uudelle tasolle, kun on selvinnyt, että muovit hajoavat pieniksi muruiksi ja kuiduiksi, mikromuoviksi. Ne päätyvät ravintoverkostoihin ja lopulta ihmisenkin ravintoon.
Kuva: Marika Eerola
Teksti: Jorma Laurila
Muovin käyttö alkoi lisääntyä 1950-luvulla, ja siitä lähtien se on koko ajan kasvanut. Muovia on pidetty soveliaana ja halpana ratkaisuna moniin tarkoituksiin.
Muovilla on kuitenkin nurja puolensa. Meret ovat muuttuneet kaatopaikoiksi: niihin päätyy vuosittain kahdeksan miljoonaa tonnia muoviroskaa. Se tekee vakavaa tuhoa eliöstölle. Ongelma on noussut uudelle tasolle, kun on selvinnyt, että muovit hajoavat pieniksi muruiksi ja kuiduiksi, mikromuoviksi. Ne päätyvät ravintoverkostoihin ja lopulta ihmisenkin ravintoon.
Merinisäkkäät, linnut, merikilpikonnat, kalat, korallit ja monet muut eliöt saavat muovin kappaleita ja murusia elimistöönsä ravinnon mukana tai jopa luullessaan niitä ravinnoksi. Eläimiä myös tukehtuu ja vammautuu muoviroskaan.
Kaikella tällä voi olla arvaamattomia seurauksia ekosysteemeille. Mikromuovia tutkitaan nykyisin intensiivisesti, mutta se ei poista ongelmaa, joka pahentuu vuosi vuodelta. On esimerkiksi saatu selville, että muovijätteeseen kerääntyy vedestä ja pohjalietteestä ympäristömyrkkyjä. Se pahentaa tilannetta entisestään.
Yhdysvaltalaisen meriekologi Chelsea Rochmanin tutkimusryhmä esittää radikaalisti, että muovijäte olisi luokiteltava vaaralliseksi jätteeksi. Näin siihen voitaisiin puuttua jo nykyiselläkin lainsäädännöllä.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Lähikaupat ovat taas trendi. Aukioloaikojen pidentäminen saattaa entisestään lisätä niiden suosiota.
Kaupan ylisuuri yksikkökoko palvelee kauppiasta, ei kuluttajaa. Tuotteiden jakelu- ja kuljetuskustannuksista osa on siirretty kuluttajille, jotka kantavat ostokset kotiinsa – autollaan.
Luin joulunpyhinä Tampereen yliopiston journalistiikan opiskelijoiden kirjoittamaa kirjaa Hyvän sään aikana. Toimittaja Hanna Nikkasen ohjauksessa syntynyt teos oli hidasta luettavaa, sillä joka luvun jälkeen piti pysähtyä pitkäksi toviksi pohtimaan lukemaansa.
Vuoden 2017 turhake paljastetaan tässä lehdessä. Loputtoman pitkä turhake-ehdokkaiden lista nosti taas esille kysymyksen hupenevien luonnonvarojen järkevästä ja kestävästä käytöstä. Kuka päättää, mihin raaka-aineita käytetään?