Luonnonvarakeskuksen Haapastensyrjän toimipaikan yhteyteen Lopen Läyliäisiin perustettiin 1960-luvulla rotupuisto. Se tarjoaa erikoisine puineen elämyksiä kaikkina vuodenaikoina.
Sirkku Pöykkö ja Pentti Kananen Haapastensyrjältä esittelevät kuusivalikoimaa. Kuva: Harri Nurminen
Teksti: Alice Karlsson
Luonnonvarakeskuksen Haapastensyrjän toimipaikan yhteyteen Lopen Läyliäisiin perustettiin 1960-luvulla rotupuisto. Se tarjoaa erikoisine puineen elämyksiä kaikkina vuodenaikoina. Puiden erikoismuodot ovat luonnon monimuotoisuutta, joka näyttäytyy komeimpana keväällä ja kesällä kun lehdet ovat puissa ja kuusikin kukkii. Näin syksyllä ja talven kynnyksellä katseenvangitsijoina ovat havupuut ja erityisesti kuuset. Rotupuistossa voi nähdä myös presidenttien puut.
Presidentti Mauno Koiviston rauduskoivut. Kuva: Harri Nurminen
Presidentti Mauno Koiviston koivut ovat normaaleja rauduskoivuja (Betula pendula). Ne ovat vain erityisen hyvää alkuperää: testattu risteytysyhdistelmä JR1, jota tuotettiin 1980- ja 1990-luvuilla Haapastensyrjän muovihuonesiemenviljelyksillä.
Pendulakuuset. Kuva: Harri Nurminen
Pendulakuusi (Picea abies f. pendula), suomenkieliseltä nimeltään surukuusi on kapea, riippuvaoksainen muoto. Mäntsälän Sälinkäällä sijaitsee Suomen ainoa metsikkö, jossa on alun perin ollut yli 40 puuta. Yksittäisinä puina näitä on löytynyt ympäri Etelä- ja Keski-Suomea.
Riippakuusi. Kuva: Harri Nurminen
Riippakuusen (Picea abies f. viminalis) toisen asteen oksat ovat pitkät, vähähaaraiset ja riippuvat rentoina suoraan alaspäin vaakasuorista pääoksista.
Kumopatakuusi. Kuva: Harri Nurminen
Kumopatakuusi (Picea abies f. cubans) ei tee latvaa, vaan oksat lamoavat alaspäin.
Kirjavaneulaskuusi. Kuva: Harri Nurminen
Kirjavaneulaskuusen (Picea abies f. variegata) versoista osa on keltaisia ja väri pysyy pitkään kultakuusesta poiketen.
Tapionpöytä. Kuva: Harri Nurminen
Tapionpöytää (Picea abies f. tabulaeformis) pidettiin ennen metsänjumala Tapion ruokapöytänä.
Sirkku Pöykkö ja Pentti Kananen Kekkosen kummulla. Kuva: Harri Nurminen
Presidentti Urho Kekkonen istutti Rotupuiston ensimmäisen puun, peruskuusen 1962. Se kuoli samana vuonna kuin istuttajansakin 1986. Nyt kummulle on istutettu kolme uutta kuusta.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Kirjoitan, toimitan ja hoidan Kysy luonnosta -kirjeenvaihtoa. Sydäntä lähellä ovat kasvien ja eläinten vuorovaikutus sekä eläinten käyttäytyminen. Uskoisin olevani myös luonnon sitkeä puolustaja ja tulistun luonnon turmelemisesta.