Metsäjänikset ovat vähentyneet suuressa osassa Suomea. Etelä- ja Lounais-Suomessa kanta on vähentynyt jopa 40–50 prosenttia parinkymmenen viime vuoden aikana.
Rusakko. Kuva: pertniem / ikkunasuomenluontoon
Teksti: Alice Karlsson
Metsäjänikset ovat vähentyneet suuressa osassa Suomea. Etelä- ja Lounais-Suomessa kanta on vähentynyt jopa 40–50 prosenttia parinkymmenen viime vuoden aikana.
Itä-Suomen yliopistossa tutkitaan rusakon osuutta metsäjäniksen katoon. ”Rusakko on laajentanut elinaluettaan kohti pohjoista ja on loikkinut jo ainakin Joensuusta Tornioon kulkevan linjan korkeudelle”, tutkija Riikka Levänen kertoo.
Yhteisillä esiintymisalueilla rusakkokoiras voi paritella metsäjänisnaaraan kanssa ja niiden jälkeläiset ovat lisääntymiskykyisiä. Näin voi syntyä useamman sukupolven risteymäjatkumo.
Itä-Suomen yliopistossa on kerätty jo 1,5 vuotta jäniseläinten korvia, joista 500 on saatu analysoitua. Rusakko-jäniksiä on löytynyt yli 10 prosenttia.
”Metsäjänis on pulassa myös ilmastonmuutoksen takia”, Levänen sanoo. ”Lumettomat talvet ovat karvapeitteensä valkoiseksi vaihtavalle eläimelle kohtalokkaita. Lumikengistä saatava hyöty esimerkiksi paetessa jää niin ikään hyödyntämättä.”
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Kirjoitan, toimitan ja hoidan Kysy luonnosta -kirjeenvaihtoa. Sydäntä lähellä ovat kasvien ja eläinten vuorovaikutus sekä eläinten käyttäytyminen. Uskoisin olevani myös luonnon sitkeä puolustaja ja tulistun luonnon turmelemisesta.
Katselin kerran kahden rusakon kisailua. Ne juoksivat vinhaa vauhtia peräkanaa ja välillä nousivat vastakkain pystyyn ja huitelivat toisiaan etutassuillaan niin että mäiske kävi. Mistä tässä on kysymys?
Olen kokeillut hyvällä menestyksellä biologista torjuntaa: kahvinporoja omenapuun juurelle, ja jopa rusakot jättävät omenapuut rauhaan. Ei ole muuta torjuntaa tarvinnut. Mihin kahvin teho perustuu?
Olen aina uskonut, että jänikset ovat kasvinsyöjiä. Äsken näin kuitenkin jäniksen jahtaavan nurmikentällä lähes itsensä kokoista lintua. Lintu lenteli matalalla laskeutuen vähän väliä ja jänis juoksi perässä. Oliko jänis riistan hankinnassa vai mistä on kyse?