Puutarhaliikkeiden ovet käyvät tiuhaan keväällä, mutta syksy on useimmille monivuotisille kasveille parasta istutusaikaa. Maa on kosteaa ja ilman kosteus korkeampi eikä aurinko kuumuudellaan enää koettele kasveja.
Kuva: Johanna Mehtola
Teksti: Johanna Mehtola
Puutarhaliikkeiden ovet käyvät tiuhaan keväällä, mutta syksy on useimmille monivuotisille kasveille parasta istutusaikaa. Maa on kosteaa ja ilman kosteus korkeampi eikä aurinko kuumuudellaan enää koettele kasveja. Taimia pitää kuitenkin kastella syksylläkin, jos syyssateissa on pitkä tauko. Kasvi pääsee keväällä vauhtiin heti kasvukauden alettua ja tuottaa kukintoja ja satoa.
Syysistutuksessa on otettava samat asiat huomioon kuin keväälläkin, mutta peruslannoituksena on syytä käyttää niukkatyppistä ravinnetta.
Astiataimia, erityisesti perennoja ja koristepensaita voi istuttaa pitkälle syksyyn aina maan jäätymiseen saakka. Nyrkkisääntönä istutuksissa on, että keväällä kukkivat lajit istutetaan syksyllä ja syksyllä kukkivat keväällä.
Kukkasipuleita voi myös istuttaa vielä myöhään syksyllä. Tulppaanit ja narsissit ehtivät juurtua marras–joulukuussakin. Sipulit pitää istuttaa 3–4 sipulin mitan syvyyteen. Keski- ja Pohjois-Suomessa vieläkin syvemmälle, 10–20 sentin syvyyteen.
Taimien ja sipulien lisäksi nyt voi istuttaa myös siemeniä. Kylmää hyvin kestäviä lajeja ovat esimerkiksi mustajuuri, porkkana ja palsternakka sekä tilli ja persilja. Myös valkosipulin kynsiä voi istuttaa syksyiseen maahan.
Jos haluaa ihailla jouluna itse kasvatettuja sipulikukkia kuten hyasintteja, on nekin aika laittaa nyt kasvamaan: Istuta joulun sipulikukat nyt
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Suomen Luonnon toimittaja kirjoittaa retkijuttuja upeasta Suomen luonnosta, mielenkiintoisista henkilöistä, ympäristöystävällisestä arjesta – ja antaa lisäksi virikkeitä moneen menoon.