Marraskuussa sattuneesta Talvivaaran kaivosturmasta on saatu lisätietoa. Kipsisakka-altaan vuoto oli julkisuuteen kerrottua vaarallisempi.
Kuva: Mikko Maliniemi/Aviation studio
Teksti: Antti Halkka
Marraskuussa sattuneesta Talvivaaran kaivosturmasta on saatu lisätietoa. Kipsisakka-altaan vuoto oli julkisuuteen kerrottua vaarallisempi, sillä vuodon yksi haara meni viereisen ison kakkosaltaan alitse ja sen pelättiin vahingoittavan tuon altaan pohjaa. Jos näin olisi käynyt, järviin olisi päässyt jopa kaksi miljoonaa kuutiota liuosta eli turma olisi kasvanut kymmenkertaiseksi.
Vakavan lisävuodon riski lienee yksi syy siihen, ettei journalisteja päästetty katsomaan päävuodon puolen tilannetta.
Talvivaaran piti toimittaa selvitys vuodon syistä Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle 11. tammikuuta mennessä. Yhtiö ei kuitenkaan halunnut tai pystynyt jättämään selvitystä määräaikaan mennessä.
Vuoto meni kolmea reittiä (nuolet), joista yksi kulki kakkosaltaan ali (vasen katkoviiva).
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Antti Halkka toimii Suomen Luonnon toimituspäällikkönä. Hän kirjoittaa lehteen ja sen verkkosivuille luonto- ja ympäristöaiheista. Sää- ja ilmastoasiat ovat yksi kiinnostuksen kohteista.
Suomen Luonto kysyi Terrafamen hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratialta ja Norilsk Nickel Harjavallan toimitusjohtaja Joni Hautojärveltä, jalostetaanko Terrafamen välituotetta nikkeliksi ja mihin hintaan.
Kesän uutisia on valtion suunnitelma avata Talvivaaran kaivostoiminta uudelleen. Se olisi melkoinen operaatio, sillä avolouhos on ollut viime vuodet vesivarastona. Siitä kaivettiin viimeksi malmia marraskuussa 2013. Sinä vuonna saatiin aikaan puolitoista uutta liuotuslohkoa aiemmin pilalle menneiden kahden viereen.
Suomen Luonto kuvautti Talvivaaran kaivoksen ilmasta lokakuussa. Kuvat näyttävät, millaisia ongelmia Talvivaara Sotkamo Oy:n konkurssipesälle siirtyi hoidettavaksi. Tällä hetkellä ratkaisut tehdän valtion rahoilla.