Kuinka yleistä on, että kantarellit nousevat jo kesäkuun alkupuolella?
Kantarelli. Kuva Andreas Kunze / CC-BY-SA-3.0
Teksti: Lasse Kosonen
Kuinka yleistä on, että kantarellit nousevat jo kesäkuun alkupuolella kuten esimerkiksi vuonna 2013 Humppilassa?
Kesällä 2013 moni asia näytti oleen aikaisessa, mikseivät siis sienetkin. Monia syyssieniä voi löytää myös kesällä ja jopa keväällä. Esimerkiksi koivunkantosieniä samoin kuin yksittäisiä tatteja voi löytää jo toukokuun lopussa. Jopa hyvin myöhäisenä sienenä pidettyä kuusilahokkaa tapaa silloin tällöin kesäkuussa ja suppilovahveroita löydetään joskus heinäkuun lopussa.
Kantarelleja eli keltavahveroita löytää useinkin jo kesäkuusta lähtien. Toistaiseksi en ole kuullut, että niitä olisi nähty vielä toukokuussa. Kyse on vain vallitsevista kosteus- ja lämpöoloista.
Keltavahveron satokausi on tunnetusti pitkä, kesäkuusta marras- jopa joulukuuhun.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Lasse Kosonen vastaa Kysy luonnosta -palstalla lukijoiden kysymyksiin. Kososen erityisaluetta on sienet. Kosonen on vastannut lukijoiden kysymyksiin vuodesta 2010.
Kysyimme elokuun numerossa lukijoidemme mielipidettä parhaasta ruokasienestä. Saimme miltei 500 vastausta. Lämpimät kiitokset teille niistä!
Tulos ei jätä arvailuille varaa.
Mistä johtuu keltavahveron madottomuus? Onko siinä joitakin hyönteisille myrkyllisiä tai haitallisia aineita? Voisivatko ne olla ihmisellekin haitaksi?
Keltavahvero eli kantarelli viihtyy koivumetsässä polkujen varrella, mutta myös kuusikossa piiloutuneena heinikkoon tai sammaleeseen. Kantarellista saa herkullisen kastikkeen, muhennoksen, keiton tai vaikka piiraan.