Pölyttäjien keinopesän valmistusohje, Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus
Askartele pölyttäjille keinopesä – myös puutarha kiittää
Nyt on oikea aika aloittaa pölyttäjien keinopesien valmistus. Pesät laitetaan ulos vasta alkukeväästä, mutta alkutöiden jälkeen puun on hyvä antaa kuivua talven yli ennen viimeistelyä ja asennusta.
8.10.2013Teksti: Mirva Uotila
Nyt on oikea aika aloittaa pölyttäjien keinopesien valmistus. Pesät laitetaan ulos vasta alkukeväästä, mutta alkutöiden jälkeen puun on hyvä antaa kuivua talven yli ennen viimeistelyä ja asennusta.
Erakkomehiläiset ja -ampiaiset ovat törmänneet asunto-ongelman niin maaseudulla kuin kaupungeissa. Pölyttäjille tutut pesäpaikat, kuten lahonneet puut, siivotaan pois ja pesimiseen sopivat hirsirakennukset alkavat käydä harvinaisemmiksi. Pesäongelmaa voi helpottaa asentamalla ulkotiloihin helppovalmisteisia ja helppohoitoisia keinopesiä.
Kunhan pölyttäjät löytävät pesälle, niiden läsnäolosta on hyötyä myös puutarhalle. Tutkimusten mukaan jo muutama keinopesä puutarhan läheisyydessä parantaa satoa ja antaa lisäpotkua kukille. Tutkimusta on tehnyt Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen Sotkamon asema sekä Kainuun ely-keskus.
Keinopesät on hyvä virittää paikoilleen viimeisten lumien aikaan maalis–huhtikuussa, kun erakkomehiläisen loppukesästä munitut poikaset kuoriutuvat ja alkavat etsiä omia pesiä. Erakkomehiläiset eivät ole aggressiivisia eivätkä puolusta pesäpaikkaansa, joten keinopesän voi ripustaa vaikka asuintalon seinään.
Talveksi keinopesän reiät on hyvä peittää esimerkiksi puulevyllä, tai koko asuntolan voi nostaa kylmävarastoon suojaan linnuilta. Valmistusohjeet
Alkuvalmistelu
Tarvikkeet: melko tuore koivupölkky, noin 20 cm halkaisijaltaan, saha, puuliimaa, pensseli
1. Sahaa pöllistä noin 20 sentin pituisia pötköjä. Älä poista tuohta tai puunkuorta.
Tarvikkeet: pora, neljän, kuuden ja kahdeksan millimetrin poranteriä, kiinnityskoukkuja, nippusiteitä
1. Poraa pölkky täyteen noin kaksitoista senttiä syviä reikiä poran 4–8 mm terillä. Jätä reikien väliin pari senttiä väliä.
2. Kiinnitä tuohisivulle kiinnityskoukut ja nippusideviritelmä, josta keinopesän voi ripustaa esimerkiksi puun oksalle.
3. Asenna keinopesä puutarhan tai muun kasvillisuuden läheisyyteen noin puolentoista metrin korkeuteen niin, ettei sadeveden roiskeen kastele pesää. Viritä pölkky vaakatasoon aurinkoiselle paikalle, mieluiten reiät aamuaurinkoa kohti.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Puut ja muut monivuotiset kasvit, maan pysyvät kasvipeite, vesilammikot ja kompostit lisäävät puutarhan monimuotoisuutta, vaikka kaikkia lajeja ei itse huomaisikaan.
Nyt on juuri oikea aika valmistautua talveen. Tehtävälistalla on kunnostaa lintulauta, rakentaa ja asentaa siilinpönttöjä sekä kerätä talvikatteita istutusten päälle.