100 päivää luonnossa: Punarinta, puutarhurin kaveri!
Punarinnan laulu on kevään ihanin. Riemastuttavat ryöpsähdykset, heti perään venähtävät huilut ja yhtäkkiä taas kiihkeisiin ryhmikkäisiin juoksutuksiin!
Puutarhurin paras ystävä, Helsinki 16.4.2017. Kuvat: Samuli Haapasalo
Teksti: Samuli Haapasalo
35/100
Pieni typäkän kaunismuotoinen punarinta on yksi miellyttävimpiä lintuja!
Kauniin oliivinruskean sävyinen selkä, tumma nappisilmä ja hillityn ruosteenpunainen kaulalappu koristeena!
Ja laulu on kevään ihanin. Riemastuttavat ryöpsähdykset, heti perään venähtävät huilut ja yhtäkkiä taas kiihkeisiin ryhmikkäisiin juoksutuksiin!
Punarinta elää tuoreissa, usein havupuuvaltaisissa metsissä, monasti puronotkoissa, mutta myös luonnonläheisessä pihapiirissä. Se onkin puutarhurin keväinen kaveri, joka oitis seuraa tätä muokatulle juurespenkille matoja etsimään.
Punarinnan pesä on kannossa, maassa tai huomaamattomassa juurakon kolossa. Joskus pesän voi löytää lehtikompostin lautojen välistä, joskus kellarin betonirappusten halkeamasta. Kerran löysin punarinnan pesän jopa matalalla oksien katveessa olevasta isompireikäisestä pihapöntöstä, mutta pönttöön pesiminen on hyvin harvinaista.
Juuri nyt punarinta laulaa riemukkaasti kevätlauluaan!
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Pitkänlinjan luontoharrastaja ja retkeilijä, jonka harrastus on laajentunut lintu- ja luontokuvaukseen. Kuvaa mielellään lintuja ympäristössään sekä niiden kevät- ja syysmuuttoa, maisemia, miljöitä ja tunnelmia.
Julkaisee havaintojaan luonnosta Suomi 100 -juhlavuoden ajan. Kuva: Pekka Nurminen