Peukaloista on aika vaikea päästä kunnolla näkemään. Niin vikkelästi se liikkuu tiheissä metsissä ja puronotkoissa aluskasvillisuuden kätköissä.
Kuva: Samuli Haapasalo
Teksti: Samuli Haapasalo
75/100
Peukaloista on aika vaikea päästä kunnolla näkemään. Niin vikkelästi se liikkuu tiheissä metsissä ja puronotkoissa aluskasvillisuuden kätköissä.
Mutta peukaloisen kantava, kuulakas ja rytmikäs laulu sekä rätisevät varoitusäänet kuuluvat ryteikköisistä ja tuoreista notkoista ja paljastavat linnun. Peukaloisen reviirinvalinnassa aluskasvillisuus ja maan pinnanmuodot ovat harvinaisen ratkaisevia.
Peukaloisen metsän hyvyyttä korostaa, että siellä voi havaita myös mm. pikkusiepon ja idänuunilinnun.
Peukaloisen pyrstö on tyypillisesti pystyssä, mikä antaa linnulle aivan oman ilmeensä. Ja vaikkei piilottelevaa peukaloista saisikaan näkyviin, voimakkaasti rätisevä varoitusääni helpottaa tunnistamista myös nyt syyskesällä ja syksylläkin.
Peukaloinen on aika myöhäinen syysmuuttaja ja jää joskus viivyttelemään tai jopa yrittämään talvehtimista.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Pitkänlinjan luontoharrastaja ja retkeilijä, jonka harrastus on laajentunut lintu- ja luontokuvaukseen. Kuvaa mielellään lintuja ympäristössään sekä niiden kevät- ja syysmuuttoa, maisemia, miljöitä ja tunnelmia.
Julkaisee havaintojaan luonnosta Suomi 100 -juhlavuoden ajan. Kuva: Pekka Nurminen
Isokoskelo on sopeutunut erinomaisesti sukeltavaan elämäntyyliin. Näitä karaistuneita lintuja jää meille usein paljonkin talvehtimaan. Toisaalta isokoskelo on myös ensimmäisiä muuttolintujamme.
Jos jokainen veden äärellä lentävä valkea lintu on mielestäsi vain lokki, sinun kannattaa osallistua lokkikouluun. Täällä ei päntätä, vaan opetellaan helpot lajituntomerkit kuudesta lokkilajistamme. Lisäkurssina tiirat.