Ekologiset mökkivinkit osa 6: Kalasta ja syö kalaa kestävästi
Moni suomalainen kalalaji on vähentynyt tai on jopa uhanalainen osittain kalastuksen takia
Kuva: Markus Sirkka
Teksti: Antti Halkka
Moni suomalainen kalalaji on vähentynyt tai on jopa uhanalainen osittain kalastuksen takia. Toisaalla professori Hannu Lehtonen ehdottaa tästä syystä sisämaan taimenten täysrauhoitusta. Hän ehdottaa myös kalaverkkoihin riittävän harvaa solmuväliä. Jos siis kalastat esimerkiksi kuhaa, tulisi solmuvälin olla ainakin 50–55 milliä. tällöin kaloja pääsee kutemaan.
Kaupassa olisi syytä vastaavasti varmistua, ettei osta esimerkiksi WWF:n listan keltaisella tai punaisella merkittyjä kaloja. Onneksi isot kauppaketjut ovat vähitellen siirtymässä vain kestävän kalan myyntiin.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Antti Halkka toimii Suomen Luonnon toimituspäällikkönä. Hän kirjoittaa lehteen ja sen verkkosivuille luonto- ja ympäristöaiheista. Sää- ja ilmastoasiat ovat yksi kiinnostuksen kohteista.
Ahma on yksi uhanalaisimmista suurpedoistamme. Petokojusta voi päästä ihailemaan luonnossa harvoin vastaan tulevaa osmaa. Kävimme Lieksassa Erä-Eeron piilokojuilla katsomassa ahmoja.