Suomen lintulajeista peräti 87 on nyt uhanalaisia. Määrä kasvoi viiden vuoden takaisesta puolitoistakertaiseksi. Joukossa on sellaisia tuttuja lajeja kuin hömötiainen, töyhtötiainen ja räystäspääsky.
Hömötiainen on vähentynyt niin nopeasti, että laji on nyt uhanalainen. Kuva: Markus Varesvuo
Teksti: Antti Halkka
Suomen lintulajeista peräti 87 on nyt uhanalaisia. Määrä kasvoi viiden vuoden takaisesta puolitoistakertaiseksi. Joukossa on sellaisia tuttuja lajeja kuin hömötiainen, töyhtötiainen ja räystäspääsky.
Tänään julkaistiin Suomen lintujen ja nisäkkäiden uhanalaisten listat. Nisäkkäissä muutokset olivat vähäisiä ja uhanalaisuus keskimäärin väheni, muun muassa saimaannorppa nousi äärimmäisen uhanalaisesta erittäin uhanalaiseksi.
Luokan nimi kertoo häviämisvaaran asteesta. Äärimmäisen uhanalaisella se on äärimmäisen suuri, erittäin uhanalaisella nimen mukainen ja vaarantuneella lajillakin suuri. Lähes uhanalaisia lajeja nimitetään silmälläpidettäviksi.
Suomen linnuilla menee arvion mukaan heikosti. Uhanalaisia lintuja on peräti 87 lajia. Viisi vuotta sitten lajeja oli 59, joten määrä puolitoistakertaistui. Vuonna 2000 uhanalaisia lajeja oli 35. Tällä vuosituhannella uhanalaisten lajien luku on siten yli kaksinkertaistunut.
”Se että määrä kasvoi ei ollut yllätys mutta murheellinen asia”, sanoo lintujen uhanalaistyöryhmää vetänyt erikoistutkija Juha Tiainen Luonnonvarakeskuksesta.
Joistakin muutoksia parempaankin on. Metsoa ja teertä ei enää luokitella edes silmälläpidettäviksi, mutta riekko sen sijaan on nyt uhanalainen.
Aivan tuttuja lajeja on nyt uhanalaisina. Tällaisia ovat räystäspääsky, taivaanvuohi, punatulkku, naurulokki, tukkakoskelo ja isokoskelo. Uhanalaisuuden ovat nyt kohdanneet myös metsätiaiset, sillä hömö- ja töyhtötiainen luokiteltiin vaarantuneiksi.
”Hömö- ja töyhtötiaisen kannat ovat huvenneet käsittämättömästi”, sanoo Tiainen.
Uhanalainen linnusta tulee, kun väheneminen on ainakin 30 prosenttia kolmen sukupolven aikana. Syynä metsätiaisten kantojen laskuun pidetään metsäluonnon muutoksia. Sinänsä niiden kannat ovat vielä miljoonan yksilön luokkaa.
Riskilät pesivät usein yhdyskuntina. Laji on nyt erittäin uhanalainen. Kuva Antti Halkka.
Lintujen ahdinko on nähtävissä kosteikoilla, missä uhanalaisia ovat nyt muun muassa haapana, punasotka, jouhisorsa ja metsähanhi. Kaikki kolme sotkalajiamme ovat nyt uhanalaisia. Tilanne on heikentynyt myös merensaaristossa, jossa karikukko, riskilä ja pilkkasiipi päätyivät erittäin uhanalaisiksi ja haahkakin vaarantuneeksi.
”Riistasorsista nyt yhdeksän on uhanalaisia ja yksi silmälläpidettävä kun edellisessä arvioinnissa uhanalaisia oli neljä ja silmälläpidettäviä toiset neljä”, sanoo Tiainen. ”Syynä kaikilla on, että kanta on pudonnut.”
Kosteikkolajeilla uhanalaisuutta aiheuttavat ympäristömuutokset niin pesimä- kuin talvehtimisalueilla. Metsästysverotus saattaa myös olla liian voimakasta etenkin muuttoreitillä ja talvialueilla.
”Metsästys on uhkatekijä myös meillä, mutta metsästyslainsäädäntömme antaa mahdollisuuden rajoittaa metsästystä tai jopa rauhoittaa laji metsästykseltä”, sanoo Tiainen.
”Vesien liiallinen rehevöityminen muuttaa vesilintujen elinympäristöä. Sen seurauksena muun muassa särkikalakannat runsastuvat valtavasti. Ne kilpailevat monien vesilintujen kanssa samasta ravinnosta.”
Myös ilmastonmuutos on yksi uhkatekijä. Linnut näyttävät tuovan viestiä ympäristön yhä kiihtyvästä muutoksesta.
***
Lisäys 16.1.2016 klo 11:30. Luettelo uhanalaisista linnuista (alla).
Suomen uhanalaiset linnut. CR = Criticallly Endangered (äärimmäisen uhanalainen), EN = Endangered (erittäin uhanalainen), VU = Vulnerable (vaarantunut). Lähde: Tiainen, J., Mikkola-Roos, M., Below, A., Jukarainen, A., Lehikoinen, A., Lehtiniemi, T., Pessa, J., Rajasärkkä, A., Rintala, J., Sirkiä, P. & Valkama, J. 2016: Suomen lintujen uhanalaisuus 2015 – The 2015 Red List of Finnish Bird Species. Ympäristöministeriö & Suomen ympäristökeskus. 49 s.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Antti Halkka toimii Suomen Luonnon toimituspäällikkönä. Hän kirjoittaa lehteen ja sen verkkosivuille luonto- ja ympäristöaiheista. Sää- ja ilmastoasiat ovat yksi kiinnostuksen kohteista.
Hömötiainenkin voi tulla ruokinnalle. Lintu kuuluu söpöläisten kerhoon, on melko peloton ja tekee helposti tuttavuutta. Usein se ilmoittaa itsestään käheällä kutsuäänellä.