Tiedätkö paikan, jossa lepakot horrostavat? Apua kaivataan!
Kuva: Benjam Pöntinen
Lepakoiden horrostamispaikkojen ohella Turun yliopiston tutkija Anna Blomberg pyrkii väitöskirjatyössään selvittämään niitä uhkaavan valkokuonosyndroomaa aiheuttavan sienen kasvupaikat.
”Valkokuonosyndroomasta tiedetään vasta hyvin vähän”, Blomberg sanoo. ”Sitä on Suomessa, mutta muuta siitä ei juuri tiedetäkään.”
Suomen Luonnon lukijat voivat nyt auttaa selvittämään taudin levinneisyyden. Jos tiedät, missä lepakot horrostavat, ota yhteyttä Anna Blombergiin sähköpostitse: asblom@utu.fi. Hän lähettää sinulle steriilin pumpulipuikon ja tarkat ohjeet näytteenottoon sekä palautuskuoren.
Näytteenotto on helppoa: puikolla sivellään muutaman kerran horrostamispaikan seinämää. Tärkeää on, että toimitaan nopeasti, sillä ihmisen lämpö voi riittää horrostamispaikan lämpötilan nousuun. Blomberg suosittelee myös LED-taskulamppua valaisemiseen, koska se ei juuri kuumene.
Katso ohjeet talvehtimispaikkojen etsintään: www.lepakko.fi.
Lue lisää lepakoiden horrostamisesta tuoreesta Suomen Luonnosta 9/17.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.