Kotimainen kaalisato on maukkaimmillaan. Kannattaa maistaa vaikkapa pieniä kaalinpäitä, ruusukaaleja. Ruusukaali kasvattaa pitkän varren, jonka hankasilmuihin muodostuu syksyllä pyöreitä, halkaisijaltaan kahdesta neljään senttimetrin somia pieniä keriä.
Sanna Peurakoski / Kotimaiset kasvikset
Teksti: Johanna Mehtola
Kotimainen kaalisato on maukkaimmillaan. Kannattaa maistaa vaikkapa pieniä kaalinpäitä, ruusukaaleja. Ruusukaali kasvattaa pitkän varren, jonka hankasilmuihin muodostuu syksyllä pyöreitä, halkaisijaltaan kahdesta neljään senttimetrin somia pieniä keriä. Ne voi syödä joko sellaisenaan keitettynä tai lisätä pataruokiin, keittoihin tai vuokaruokiin. Ruusukaalit voi myös paistaa voissa tai rypsiöljyssä. Viiden minuutin kypsennys riittää.
Ruusukaalissa on runsaasti kuitua sekä A-, C- ja K-vitamiinia. Lisäksi tässä terveysherkussa on flavonoideja.
Huuhtele ruusukaalit. Leikkaa pieni pala kannasta pois ja poista uloimmat lehdet. Laita öljy paistinpannulle ja kuumenna pannu. Ruskista jauheliha. Lisää ruusukaalit, sipuli,mausteet, tomaattimurska sekä kerma.
Anna hautua miedolla lämmöllä, kannen alla noin 20 minuuttia kunnes ruusukaalit ovat kypsiä. Nauti perunoiden tai riisin ja raikkaan vihreän salaatin kanssa.
Ruusukaali-pekoniherkku
1/2 l ruusukaalia
vettä ja suolaa
100 g pekonisuikaleita
1 dl rouhittua saksanpähkinää
2 dl ruokakermaa
2-3 tl sinappia
2 tl tuoretta, hienonnettua rosmariinia
Pinnalle: parmesaaniraastetta
Poista ruusukaaleista kannat. Kypsennä suolalla maustetussa vedessä noin 5 minuuttia ja valuta kerät lävikössä.
Laita pekonisuikaleet kylmälle paistinpannulle ja kuumenna kunnes rasvaa irtoaa ja pekonista tulee rapeaa. Laita suikaleet talouspaperin päälle kuivumaan.
Siirrä ruusukaalit voideltuun uunivuokaan ja ripottele pekoni sekä pähkinärouhe kaalien joukkoon. Sekoittele.
Vatkaa kerman joukkoon sinappia ja rosmariinia. Kaada seos vuokaan kaalien ja pekonin päälle. Sekoita kevyesti käännellen.
Balsamicolla maustetut paahdetut ruusukaalit
400-500 g ruusukaalia
2-3 rkl balsamicoetikkaa
1 rkl oliiviöljyä
suolaa
Poista ruusukaaleista kannat ja tarvittaessa päällimmäiset lehdet. Leikkaa kahtia. Sekoita keskenään ruusukaalit, balsamico ja oliiviöljy. Kaada paistovuokaan ja rapsauta päälle suolaa. Paahda 200-asteisessa uunissa n. 15-25 minuuttia (paistoaika vaihtelee ruusukaalien koon mukaan). Ruusukaalit saavat paahtua reilusti tummiksi.
Kypsennä ruusukaalit suolalla maustetussa vedessä. Hienonna sipuli ja pinaatit, jos käytät tuoretta.
Valmista kastike. Sulata voi kattilassa ja kuullota sipuli. Lisää vehnäjauhot ja kiehauta. Lisää maito joukkoon koko ajan sekoittaen. Lisää silputtu pinaatti, suola ja pippuri. Anna kiehua miedolla lämmöllä viitisen minuuttia. Pakastepinaatti lisätään vasta valmiiseen kastikkeeseen.
Voitele uuninkestävä vuoka ja kaada valutetut ruusukaalit pohjalle.
Lisää vuokaan kastike ja lado päälle vuohenjuustoa viipaleina. Vuoka uuniin 220 asteeseen siksi aikaa kunnes juusto saa hiukan väriä pintaan.
Ruusukaali–papupaistos
400 g ruusukaalia
250 g vihreitä papuja
1 tl suolaa
Paistamiseen
1 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
Esikäsittele kasvikset. Poista ruusukaaleista kova kanta ja uloimmat lehdet. Halkaise kaalit. Poista pavuista kannat. Esikeitä kaaleja ja papuja kiehuvassa vedessä noin 5 minuuttia. Huuhtele nopeasti kylmän veden alla. Jätä valumaan. Sulata voi-öljyseos kasarissa. Kypsennä kaalipaloja ja papuja käännellen pannulla noin 10 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä ja saaneet väriä pintaan. Mausta suolalla ja pippurilla.
Ruskista ruusukaalit kevyesti paistinpannulla. Lisää kanaliemi ja sitruunanmehu. Mausta suolalla ja pippurilla. Hauduta ruusukaalit puolikypsiksi kannen alla noin 5-10 minuuttia.
Sekoita sillä aikaa jauhot margariinin joukkoon. Sekoita margariini-jauhoseos ruusukaalien haudutusliemeen. Keitä vielä noin 5 minuuttia, jotta kastike sakenee.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Suomen Luonnon toimittaja kirjoittaa retkijuttuja upeasta Suomen luonnosta, mielenkiintoisista henkilöistä, ympäristöystävällisestä arjesta – ja antaa lisäksi virikkeitä moneen menoon.
Palsternakan sato on parhaimmillaan loppusyksyllä. Keski-Euroopassa villinäkin kasvava kermanvalkoinen juures oli keskiajalla arvostettu herkku, kunnes peruna ja porkkana astuivat joukkoon.
Vankkavartinen lehtiselleri tarjoaa mukavaa vaihtelua kasvisten ystävälle. Tuoreen varren tunnistaa siitä, että sen ruodit napsahtavat taivutettaessa poikki