Kaikki biohajoavaksi merkitty ei kelpaa biojätteeksi
Nykyään myydään monenmoista tuotetta, jossa lukee "biohajoava". Valitettavasti kaikkia näitä tuotteita ei saisi laittaa biojäteastiaan.
Kuva: Maura Haimola
Teksti: Maura Haimola
Nykyään myydään monenmoista tuotetta, jossa lukee ”biohajoava”. Valitettavasti kaikkia näitä tuotteita ei saisi laittaa biojäteastiaan.
Biojätteisiin ei saa laittaa biohajoavina myytäviä hygieniatuotteita kuten vaippoja tai terveyssiteitä. Pääkaupunkiseudun jätehuollosta vastaava Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) kertoo syyksi työhygienian ja tarpeeksi laadukkaan lopputuotteen varmistamisen jatkojalostajille sekä tuotteiden hitaan kompostoitumisen.
”Kaikki nämä tuotteet eivät edes ole 100 % biohajoavia eli kompostoituvia eivätkä ne ehdi kompostoitua kolmeviikkoisen laitoskäsittelyn aikana”, Minna Partti HSY:n jätehuollon neuvonnasta tarkentaa.
Sama pätee muidenkin paikkakuntien jätehuoltoon. Käsittelyssä hajoamattomat jätteet päätyvät sekajätteeksi, jota tosin aletaan ensi vuonna hyödyntää ainakin pääkaupunkiseudulla energiantuotannossa.
Omaan kompostiin biohajoavia siteitä ja vaippoja voi toki halutessaan laittaa. Eivätkä biohajoavat hygieniatuotteet turhakkeita ole muutenkaan, sillä ne on kuitenkin tehty uusiutuvista ja myrkyttömistä raaka-aineista, toisin kuin jotkut vastaavat tuotteet.
Biohajoavaksi merkityt tiskirätit, leivinpaperit ja paperipussit kyllä kelpaavat biojäteastiaan, mutta HSY:ltä neuvotaan, että varmuuden vuoksi esimerkiksi tiskirätit on hyvä repiä pienemmiksi paloiksi, että ne varmasti ehtivät hajota kolmen viikon käsittelyn aikana.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Kirjoittaa suomenluonto.fi-sivuille ajankohtaisista ympäristöaiheista ja luontohavainnoista. Kiinnostunut luonnon esiintymisestä kielessä, viihteessä, taiteessa ja medioissa.
Logistiikkapäällikkö Pirjo Sorjonen esittele Espoon Nihtisillan kierrätystavaratalon valikoimia. Suomen suurin kierrätystavaratalo avattiin marraskuussa. Katso video!