Kehnäsieni on jännä herkku, sillä sen selvin tuntomerkki on homeisen näköinen lakki. Tämän ”kehnän” ei pidä antaa hämätä, sillä siitä tunnistaa erinomaisen ruokasienen, josta syntyy muun muassa maukas thaimaalainen tom yam -keitto.
Kehnäsienen jalassa on selkeä ja sileä rengas. Kuva: Jouni Tikkanen
Teksti: Jouni Tikkanen
Kehnäsieni on jännä herkku, sillä sen selvin tuntomerkki on homeisen näköinen lakki. Tämän ”kehnän” ei pidä antaa hämätä, sillä siitä tunnistaa erinomaisen ruokasienen, josta syntyy muun muassa maukas thaimaalainen tom yam -keitto. Kehnää on lakissa usein sitä enemmän, mitä nuoremmasta sienestä on kyse, ja sellaisina ne ovat parhaita poimittaviksi.
Kehnäsieni luokitellaan seitikkeihin, joihin kuuluu myös myrkyllisiä tai ruoaksi kelpaamattomia sieniä. Erehdyttävin laji on valkovillaseitikki, joka kasvaa elo–syyskuussa samoissa kuusimetsissä. Sen jalassa oleva rengas on lähes yhtä vahva. Eroja on kuitenkin monia. Kehnäsienen rengas on selkeä sormus, valkovillaseitikillä nimen mukaisesti villava. Heltat ovat myös selvästi eriväriset: kehnäsienellä ne ovat oljenkeltaiset ja röpölaitaiset, valkovillaseitikillä kanelinpunaruskeat ja tasaiset. Lakin väritys on samantapainen: kehnäsienellä oljenkeltainen, valkovillaseitikillä kanelinruskea. Kehnäsienen vanha nimitys oli ryppyinen rumpusieni, ja sen lakin reuna meneekin vanhemmiten rypyille. Valkovillaseitikillä lakin laita pysyy tasaisena.
Kun kehnäsientä oppii katsomaan, hyvä tuntomerkki on sen jalka, joka on käyrä ja päästä laajentunut kuin koiran luu. Kerran lajin opittuaan kehnäsientä ei unohda.
Valkovillaseitikillä heltat ovat kanelinpunaiset ja sillä on jalassaan villava rengas. Kuva: Erkki Makkonen
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Koivunkantosienen lakit ovat maukkaat, ja se on vieläpä hyvin satoisa ruokasieni, joka venyttää sienikautta mukavasti alkupäästä. Harmillista on sienen yhdennäköisyys myrkkynääpikän kanssa.
Heti kun maa lumesta paljastuu, voi löytää ensimmäisiä sieniä. Yksi ensimmäisistä on kahden – viiden sentin läpimittainen talvimaljakas, Urnula hiemalis.
Satoisan lampaankäävän poimiminen palkitsee. Sitä ei voi sekoittaa muuhun kuin typäskääpään, joka on aivan syömäkelpoinen mutta kitkerä. Opi erottamaan samankaltaiset lajit toisistaan.
Kevään helttasienilajit ovat kahden käden sormilla laskettavissa. Ja osa niistä on sellaisia, joita löytää enemmän syksyllä, mutta kevät nostaa jo ensimmäiset maanpinnalle. Talvinääpikkä sen sijaan on selvä kevätsieni.