Syksyn tullen alkavat taas maistua erilaiset juurekset. Vaihtelua tarjontaan – ja väreihin – tuo esimerkiksi keltajuuri, joka on punajuuren sukulainen.
Kuva: Sanna Peurakoski / Kotimaiset kasvikset.
Teksti: Johanna Mehtola
Syksyn tullen alkavat taas maistua erilaiset juurekset. Vaihtelua tarjontaan – ja väreihin – tuo esimerkiksi keltajuuri, joka on punajuuren sukulainen. Sen kuori on kellertävä ja malto kirkkaan keltainen.
Maultaan se on hieman makeampi kuin punainen sukulaisensa.
Keltajuuri sopii hyvin sosekeittoihin, uunipaistoksiin sekä uunilohkoina dipattavaksi.
Keitä keltajuuret kuorineen pehmeiksi. Kuori jäähtyneet keltajuuret ja palastele ne ohuiksi kiekoiksi. Pieni rosmariini ja valkosipulinkynsi ja mittaa myös loput marinadiainekset kulhoon ja sekoita. Lisää keltajuurikiekot marinadiin ja anna maustua ainakin pari tuntia. Tarjoa kiekot rucolapedillä fetahunnulla peiteltynä.
Keltajuurivuohenjuustokeitto
150 g keltajuuria
350 g porkkanoita
10 dl vettä
2 kasvisliemikuutiota
200 g vuohenjuustoa
1 dl kermaa
mustapippuria
basilikaa
lehtipersiljaa
Mittaa vesi kattilaan ja keitä se kiehuvaksi. Lisää kasvisliemikuutiot. Pilko keltajuuret ja porkkanat, laita ne kiehuvaan kasvisliemeen ja keitä pehmeiksi. Soseuta keitto sauvaseikoittimella. Lisää keittoon vuohenjuusto nokareina ja anna niiden sulaa. Lisää kerma.
Kuumenna keitto höyryävän kuumaksi ja mausta. Viimeistele keittolautanen lehtipersiljalla.
Kuori ja palastele keltajuuret. Laita lohkot uunivuokaan, lorauta päälle öljyä, hunajaa, sitruunamehua ja mausteet. Sekoita lohkoja, jotta ne maustuvat kauttaaltaan.
Paista n. 200 asteessa puolisen tuntia.
Nauti majoneesin kanssa.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Suomen Luonnon toimittaja kirjoittaa retkijuttuja upeasta Suomen luonnosta, mielenkiintoisista henkilöistä, ympäristöystävällisestä arjesta – ja antaa lisäksi virikkeitä moneen menoon.
Vankkavartinen lehtiselleri tarjoaa mukavaa vaihtelua kasvisten ystävälle. Tuoreen varren tunnistaa siitä, että sen ruodit napsahtavat taivutettaessa poikki