Kesäyön ilmaiskonsertteja: Ruokokerttunen vetää punkia
Alkukesän yöt ovat taianomaisia hetkiä Suomen vuodenkierrossa. Hiljentynyt vuorokaudenvaihde tarjoaa upeita konsertteja hienojen tuoksujen täyttämässä konserttisalissa. Kuuntele ruokokerttusen rätisevää, punkmaisen pelkistettyä ja energisesti etenevää laulua.
Kuva: Gabriel Buissart / Wikimedia Commons
Teksti: Jorma Laurila
Alkukesän yöt ovat taianomaisia hetkiä Suomen vuodenkierrossa. Hiljentynyt vuorokaudenvaihde tarjoaa upeita konsertteja hienojen tuoksujen täyttämässä konserttisalissa.
Ruokokerttusen rätisevää, punkmaisen pelkistettyä ja energisesti etenevää laulua kuulee kaikkialla Suomessa ruovikoissa, puronvarsilla ja tiheäkasvuisissa kosteikoissa. Ruokokerttunen saapuu aiemmin kuin useimmat muut niin sanotut yölaulajat. Se laulaa innokkaasti myös päivällä, mutta senkin esitykset pääsevät omimmilleen hämärissä, kun ilma viilenee ja konserttisali täyttyy huumaavalla kesäyön tuoksulla.
Ruokokerttusen kaveri, rytikerttunen, asustaa vain eteläisimmän Suomen ruovikoissa. Sen laulu on nopeampaa ja vielä pelkistetympää kuin ruokokerttusen. Parhaiden lintuvesien ruovikoissa voi kuulla myös kookkaan rastaskerttusen rahisevaa raksutusta. Sen laulussa on havaittavissa räkättirastasmaisia ääniä, mistä juontuu nimikin. Rastaskerttunen valitsee reviirikseen melkein poikkeuksetta kosteikon korkeimman järviruokotuppaan.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Töyhtöhyyppä on todellinen kevääntuoja. Se ei helposti erehdy jäämään Suomeen talven viettoon, vaan lähtee jo hyvissä ajoin kesällä ja syksyllä talvea pakoon Keski- ja Etelä-Eurooppaan. Maalis–huhtikuussa hyypät kuitenkin saapuvat heti ensimmäisten lämpimien lounaisvirtausten myötä pelloillemme kevään airueiksi.