Kieppi on pikku potero, kolo, jonka lintu kaivaa lumen alle. Tyypillisimmin kieppiin sukeltavat metsäkanalinnut ja niistä varsinainen kieppivirtuoosi on teeri.
Kuva: Markus Varesvuo
Teksti: Alice Karlsson
Kieppi on pikku potero, kolo, jonka lintu kaivaa lumen alle. Tyypillisimmin kieppiin sukeltavat metsäkanalinnut ja niistä varsinainen kieppivirtuoosi on teeri.
Teerelle näkösuojaan pääsy on hyvin tärkeää. Huonoissakin lumioloissa ne yrittävät kaivautua vimmaisesti. Lintu saattaa kävellä kymmeniä metrejä ja tehdä sillä matkalla parikymmentä koekuoppaa. Se kokeilee, mistä löytyisi riittävästi lunta.
Lintu on kiepissä ikään kuin lumilinnassa. Vapaa ilmatila on tärkeä, koska liikkumaton ilma eristää. Kun lumipeite paksunee ja linnut alkavat päästä piiloon, ne panostavat ensin kiepin korkeuteen. Sieltä pitää löytyä ilmatila.
Linnut viettävät uskomattoman kauan aikaa päivästä kiepissä. Lumiluola antaa myös turvaa vihollisilta. Kanalintujen lisäksi kieppiin menevät myös urpiaiset, pulmuset, varpuset, talitiaiset ja punatulkut.
Lue mielenkiintoinen artikkeli kanalintujen talvisesta käyttäytymisestä Suomen Luonnon numerosta 1/2014
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Kirjoitan, toimitan ja hoidan Kysy luonnosta -kirjeenvaihtoa. Sydäntä lähellä ovat kasvien ja eläinten vuorovaikutus sekä eläinten käyttäytyminen. Uskoisin olevani myös luonnon sitkeä puolustaja ja tulistun luonnon turmelemisesta.