Lohikiintiötä vähennettäisiin vajaalla kymmenyksellä, mutta silakan kalastus voisi kasvaa.
Lohi. Kuva Wikimedia Commons
Teksti: Antti Halkka
Euroopan komissio ehdottaa Itämeren pääaltaan (ja samalla Pohjanlahden) lohenkalastuskiintiön pudotusta noin kahdeksalla prosentilla. Ehdotus on 97 911 lohta, kun kiintiö on nyt 106 600. Ehdotus tulee varmasti aiheuttamaan Suomessakin keskustelua. Ehdotuksen rankin pudotus koskee kuitenkin Itämeren läntistä turskakantaa, jonka kiintiö alenisi 48 prosenttia alle 9000 tonniin.
”On hyvä, että komissio pyrkii toteuttamaan tieteellisiä kestävyysarvioita. Nyt lohen kiintiöitä laskettaisiin, jotta kannanhoidon tavoitteet saavutettaisiin. Tänä vuonna lohta nousi Tornionjokeen ennätysmäärä. Suojelutoimet näyttävät siis toimivan, joten myönteinen kehitys on tärkeä varmistaa ja vakiinnuuttaa”, sanoo luonnonsuojeluasiantuntija Tapani Veistola Suomen luonnonsuojeluliitosta.
”Turska on tällä hetkellä lohtakin huonommassa jamassa. On hyvä, että komissio esitti reipasta vähennystä toiselle turskakannalle ja palaa itäisen kannan tilanteeseen syyskuussa.”
Silakan kiintiötä puolestaan nostetaan ehdotuksessa huomattavasti. Ehdotukset vaativat vielä jäsenmaiden hyväksynnän maatalous- ja kalastusneuvostossa myöhemmin syksyllä.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Antti Halkka toimii Suomen Luonnon toimituspäällikkönä. Hän kirjoittaa lehteen ja sen verkkosivuille luonto- ja ympäristöaiheista. Sää- ja ilmastoasiat ovat yksi kiinnostuksen kohteista.
Uusi kalastusasetus on selvä parannus entiseen, mutta jää vajaaksi joidenkin alamittojen osalta. Kalastusneuvos Eija Kirjavainen maa- ja metsätalousministeriöstä vastaa Suomen Luonnon kysymyksiin.