Voimakas tuoksu ja makeahko maku, siinä itämaisen ruuan perusmausteen korianterin tunnusmerkit, jotka myös jakavat makumielipiteitä.
Välimeren eteläisiltä ja itäisiltä rannikkoalueilta peräisin olevaa korianteria on pidetty yhtenä maailman vanhimmista maustekasveista; sitä on viljelty jo yli 3000 vuotta sitten.
Monikäyttöinen korianteri antaa luonnetta niin kasvis- kuin liharuokiinkin. Erityisen hyvin se sopii porkkanan kaveriksi. Sekä hedelmät että versot sopivat maustekäyttöön.
Hedelmistä uutettua korianteriöljyä löytyy hajusteena esimerkiksi saippuoissa. Onpa korianterista tislattua lehtiöljyä myös Chanel 5 -hajuvedessä.
TÄSSÄ HERKULLISIA RESEPTEJÄ, JOIHIN KORIANTERI TUO MUKAVAN AROMIN. OLE HYVÄ!
Korianterilla aateloidut porkkanat 500 g porkkanoita 30 g voita 1 appelsiinin raastettu kuori ja puristettu mehu 1 nippu korianteria
Suikaloi porkkanat ja paista ne voissa pehmeiksi. Lisää joukkoon appelsiinin raastettu kuori, puristettu mehu ja hienonnettu korianteri. Nauti sellaisenaan tai lisäkkeenä.
Porkkana-korianterikeitto 500 g porkkanaa 1 pieni sipuli 1 valkosipulinkynsi 2 rkl öljyä 1 tl jauhettua korianteria 1 l vettä 2 kpl kanaliemikuutiota 1 laakerin lehti 1/2–3/4 tl suolaa ripaus valkopippuria 3 rkl ranskankermaa 1/2 ruukkua tuoretta korianteria
Kuori ja leikkaa porkkanat ohuehkoiksi viipaleiksi. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynsi hienoksi. Mittaa kattilaan öljy, porkkana-, sipuli ja valkosipulisilppu ja jauhettu korianteri. Kuullota sekoittaen muutama minuutti ja lisää vesi, kanaliemi, laakerinlehti, suola ja pippuri. Anna keiton kiehua hiljalleen 15 minuuttia. Poista laakerinlehti keittoliemestä, kun porkkanat ovat kypsiä ja kumoa keitto yleiskoneen kulhoon. Aja seos tasaiseksi. Lisää koneen käydessä sekaan ranskankerma ja silputtu korianteri.
Keitä makaronit, kuori ja hienonna valkosipulit. Kuutioi paprika ja sulata rasva kattilassa. Paista paprika,katkaravut ja valkosipuli nopeasti pannulla.
Nosta makaronit lautasille ja kaada katkarapuseos päälle.Sekota öljy,jauhettu korianteri,suola,sitruunamehu ja pippuri kastikkeeksi ja kaada katkarapujen päälle. Raasta lopuksi inkivääri joukkoon. Lempeä korianteri-limekastike halloumille (tai kalalle) 1 limen mehu ja kuorta raasteena 1 rkl täysjyväsinappia loraus hyvää oliiviöljyä n. 1 dl korianteria silputtuna
Sekoita ainekset keskenään ja tarjoile grillatun halloumin tai kalan kanssa. Loistava herkku.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Suomen Luonnon toimittaja kirjoittaa retkijuttuja upeasta Suomen luonnosta, mielenkiintoisista henkilöistä, ympäristöystävällisestä arjesta – ja antaa lisäksi virikkeitä moneen menoon.
Palsternakan sato on parhaimmillaan loppusyksyllä. Keski-Euroopassa villinäkin kasvava kermanvalkoinen juures oli keskiajalla arvostettu herkku, kunnes peruna ja porkkana astuivat joukkoon.
Kotimainen kaalisato on maukkaimmillaan. Kannattaa maistaa vaikkapa pieniä kaalinpäitä, ruusukaaleja. Ruusukaali kasvattaa pitkän varren, jonka hankasilmuihin muodostuu syksyllä pyöreitä, halkaisijaltaan kahdesta neljään senttimetrin somia pieniä keriä.
Vankkavartinen lehtiselleri tarjoaa mukavaa vaihtelua kasvisten ystävälle. Tuoreen varren tunnistaa siitä, että sen ruodit napsahtavat taivutettaessa poikki