Huuhkaja viihtyy kallioisilla ja rauhallisilla metsäseuduilla Etelä- ja Keski-Suomessa. Huuhkajan soidinääni matala, kumea kaksitavuinen ”huu-uu, huu-uu…”, joka toistuu 7–10 sekunnin välein. Kuuntele huuhkajan ääninäyte!
Kuva: Tomi Muukkonen
Teksti: Pertti Koskimies
Pöllöjen soidinhuhuilu on nyt Etelä-Suomessa vilkasta.
Huuhkaja viihtyy kallioisilla ja rauhallisilla metsäseuduilla Etelä- ja Keski-Suomessa. Huuhkajat viihtyvät myös kaupungeissa ja kaatopaikkojen läheisyydessä pyydystäen rottia. Monet parit ovat uskaltautuneet pesimään kaatopaikkojen lähimetsiin, Helsingissä kaupungin keskustaankin. Maaseudullakin monet huuhkajat saalistavat pellonreunojen ja maalaistalojen lähettyvillä. Ruokajätteen peittäminen ja kaatopaikkojen keskittäminen on johtanut rottakantojen romahtamiseen, mikä hävitti huuhkajiltakin antoisan ruokatarjoilun.
Huuhkaja on Euroopan suurin pöllö, 60–75 cm pitkä ja isopäinen. Siivenkärkien väli on 160–188 cm. Päältä huuhkaja on mustatäpläisen ruskea, alta mustankirjavan kellertävä. Pitkät korvatupsut sojottavat ohimoilla, ja naamasta tuijottavat kekäleenpunaiset silmät.
Huuhkajan soidinääni matala, kumea kaksitavuinen ”huu-uu, huu-uu…”, joka toistuu 7–10 sekunnin välein. Ensimmäinen tavu on painokkaampi. Naaraan ääni on korkeampi. Huuhkajan tavallinen yhteysääni on käheä ”rräh”, mutta lajilla on monenlaisia muitakin rääkyviä, parkuvia ja haukahtavia ääniä. Poikaset kerjäävät sähisevällä ”pssääh”-äänellä.
Pöllöjen äänikuvaukset, tuntomerkit ja äänikuvaukset perustuvat Pertti Koskimiehen Suomen lintuopas -teokseen (WSOY).
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Töyhtöhyyppä on todellinen kevääntuoja. Se ei helposti erehdy jäämään Suomeen talven viettoon, vaan lähtee jo hyvissä ajoin kesällä ja syksyllä talvea pakoon Keski- ja Etelä-Eurooppaan. Maalis–huhtikuussa hyypät kuitenkin saapuvat heti ensimmäisten lämpimien lounaisvirtausten myötä pelloillemme kevään airueiksi.