Suopöllö on sarvipöllön ohella ainoa muuttava pöllömme. Suopöllön soidinääni hitaasti puuskuttava, 10–20-tavuinen ”pu pu pu…”, johon naaras vastaa usein rääkäisevällä ”khreäh”-äänellä. Kuuntele!
Kuva: Mika Honkalinna
Teksti: Pertti Koskimies
Suopöllö on sarvipöllön ohella ainoa muuttava pöllömme. Molemmat lajit hakeutuvat kevätmuutolta palattuaan sellaiselle seudulle, jossa on mahdollisimman paljon ruokaa eli myyriä. Suopöllön pääaluetta ovat Pohjanmaan, Peräpohjolan ja Lapin pelto- ja suoalueet sekä muut kosteikot. Lisäksi suopöllöjä pesii hakkuuaukeillakin. Suopöllön pesä on maassa heinikon kätkössä.
Suopöllö muistuttaa sarvipöllöä ja on yleisväriltään kellanruskea. Selkäpuoli ja rinta ovat mustatäpläiset, vatsa viiruttoman valkoinen. Suopöllöllä on tuskin näkyvät, lyhyet korvatupsut. Silmät ovat keltaiset, sarvipöllön punertavat. Molemmilla on pitkähköt siivet.
Suopöllön soidinääni hitaasti puuskuttava, 10–20-tavuinen ”pu pu pu…”, johon naaras vastaa usein rääkäisevällä ”khreäh”-äänellä. Varoitusääni on räksyttävä ”kräk-kräk-kräk-kräk”, poikasten kerjuuääni sähähtävä ”pssääh”.
Pöllöjen äänikuvaukset, tuntomerkit ja äänikuvaukset perustuvat Pertti Koskimiehen Suomen lintuopas -teokseen (WSOY).
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Töyhtöhyyppä on todellinen kevääntuoja. Se ei helposti erehdy jäämään Suomeen talven viettoon, vaan lähtee jo hyvissä ajoin kesällä ja syksyllä talvea pakoon Keski- ja Etelä-Eurooppaan. Maalis–huhtikuussa hyypät kuitenkin saapuvat heti ensimmäisten lämpimien lounaisvirtausten myötä pelloillemme kevään airueiksi.