Kysyimme kesäkuun numerossamme, onko meren metsiä luova rakkolevä palannut sinun mökkirantaasi tai tutun venereittisi varrelle. Saimme mukavasti havaintoja pitkin maamme rannikkoa.
Kuva: Elina Nuortie / Prolk
Teksti: Johanna Mehtola
Rakkolevä on pohjoisen Itämeren tärkeä avainlaji, jonka hyvinvointi heijastuu monen muunkin lajin oloihin.
Rakkoleväkannoissa tapahtui romahdus 1970-1980-lukujen vaihteessa, jolloin voimakas suolapulssi nosti Itämeren ravinnepitoisuutta. Rakkolevä katosi tuolloin monin paikoin. Nyt rakkolevää on havaittu myös aivan uusilla kasvipaikoilla.
Kysyimme kesäkuun numerossamme, onko meren metsiä luova rakkolevä palannut sinun mökkirantaasi tai tutun venereittisi varrelle. Saimme mukavasti havaintoja pitkin maamme rannikkoa. Itäisin havainto oli tehtyyn Haminan vesillä Ruonaan saaressa. Pohjoisin havainto tuli Rauman edustalta Ketoloutun saarelta.
Monet vastaajista iloitsivat rakkolevän paluusta tutuille vesille. Esimerkiksi Porvoon saaristossa Vähä-Pellingin eteläpuolen rannoille rakkolevä palasi, kun kirjolohen kasvatusfladan salmissa lopetettiin ja Pietarin jätevedenpuhdistamo alkoi toimia.
Lämpimät kiitokset kaikille kyselyymme osallistuneille!
Rakkolevää käsitellyt artikkeli Meren metsää ilmestyi Suomen Luonnossa 5/2015.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Suomen Luonnon toimittaja kirjoittaa retkijuttuja upeasta Suomen luonnosta, mielenkiintoisista henkilöistä, ympäristöystävällisestä arjesta – ja antaa lisäksi virikkeitä moneen menoon.
Saimme ilahduttavasti yli 500 vastausta kyselyymme Mikä lintu tuo kevään. Eri lajit olivat laajasti edustettuina ja voittajakolmikko oli erittäin tasainen. Voiton luritteli mustarastas 90 äänellä.