Kuulin taannoin västäräkin hätäilevän. Kun menin lähemmäksi, näin kuinka kyy pisteli poskeensa västäräkin poikaset. Onko tällainen tavallista?
Kuva: Harju / ikkunasuomenluontoon.fi
Teksti: Kauri Mikkola
Kuulin taannoin västäräkin hätäilevän. Kun menin lähemmäksi, näin kuinka kyy pisteli poskeensa västäräkin poikaset. Onko tällainen tavallista?
Mieleeni tulee dramaattinen kertomus kyystä ja linnunpojista miltei parinkymmenen vuoden takaa. Kun professori Lars von Haartman havainnoi Askaisten Lemsjöholmissa kirjosieppojaan piilokojusta, kyy alkoi nousta tammenrunkoa kaarnan rakoja hyväkseen käyttäen, saavutti lopulta parin metrin korkeudella olleen pöntön ja pisteli poikaset suuhunsa.
Tuskinpa kyy kiipeää pystyä runkoa summanmutikassa vaan se lienee nähnyt lintujen liikkeen. Sen kuulonhan sanotaan aistivan lähinnä matalia taajuuksia ja lisäksi toimivan alustan tärinän perusteella.
Linnunpoikaset lienevät usein olennainen osa kyyn saalista. Rohkenen veikata, että yksilöiden välinen vaihtelu on suurta, ja jotkut kyyt saattanevat erikoistua linnunpesiin. Koska useimmiten kaikki tapahtuu nopeasti heinikon ja puskien suojassa, tapahtumia harvoin pääsee todistamaan. Tilastotietoa lintujen osuudesta kyiden ruokavaliossa ei liene olemassa.
Ehkäpä seuraavassakin kyy oli ”syyllinen”: kesällä 1993 olin Tammisaaressa suunnannut ullakon ikkunasta kaukoputken lehtokertun pesään ja haudonta oli sujunut hyvin, mutta äkkiä pienistä poikasista hävisi yksi ja seuraavana päivänä oli hävinnyt toinen ja viimeinen makasi ketarat taivasta kohden.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Kauri Mikkola vastasi lukijoiden kysymyksiin vuosina 1985–2014. Mikkolan osa-alueella olivat kysymykset, jotka liittyvät selkärangattomiin, matelijoihin ja sammakkoeläimiin.
Harmittoman rantakäärmeen erottaminen myrkyllisestä kyystä voi auttaa välttämään turhan hätäilyn. Rantakäärme voi kuitenkin vaikeuttaa tunnistamista matkimalla kyytä monin tavoin.
Jouduin pieneen väittelyyn. Wikipediansa lukenut henkilö X väitti, että nuoren kyyn purema on vaarallisempi kuin aikuisen, sillä nuori ei osaa vielä säännöstellä myrkyn määrää.