Kotkalaiset Urpo Koponen ja Pertti ”Putte” Leppänen ovat saaneet paranneltuihin lintukotoihinsa 40 lintulajia. Osaa niistä ei lasketa lainkaan kolopesijöihin.
Pönttö ruokille. Kuva: Timo Vesterinen
Teksti: Alice Karlsson
Linnunpönttöihin on saatu näihin päiviin asti 10–15 lajia ja siihen on tyydytty. Kotkalaiset Urpo Koponen ja Pertti ”Putte” Leppänen ovat sen sijaan saaneet paranneltuihin lintukotoihinsa 40 lintulajia. Osaa niistä ei lasketa lainkaan kolopesijöihin. Pöntöissä á la Koponen & Leppänen asustavat muun muassa ruokki, luotokirvinen, kivitasku, västäräkki, mustarastas, punakylkirastas, peukaloinen, punarinta ja sinisorsa.
Leppänen nikkaroi ja Koponen vie pönttöjä maastoon selkä vääränä. Nyt hänellä on neljän kunnan alueella 1500 pönttöä, joita hän myös huoltaa jatkuvasti.
Miehet ovat omien sanojensa mukaan nauttineet niin paljon luonnosta, että he haluavat nyt antaa jotkain takaisinkin.
Lue eläkeukkojen luonnonsuojeluprojektista perjantaina 10.5. ilmestyvästä Suomen Luonnosta.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Kirjoitan, toimitan ja hoidan Kysy luonnosta -kirjeenvaihtoa. Sydäntä lähellä ovat kasvien ja eläinten vuorovaikutus sekä eläinten käyttäytyminen. Uskoisin olevani myös luonnon sitkeä puolustaja ja tulistun luonnon turmelemisesta.
Suomen kesässä linnuilla ei ole ravinnosta pulaa, mutta sopivia luonnonkoloja on talousmetsissä vähän. Kolopesijöitä voi avustaa ripustamalla niille pönttöjä pihapiiriin, erilaisiin metsiin tai rannoille. Pöntön ripustamiseen pitää kysyä lupa maanomistajalta.
Pöntötysprojektimme on edennyt ensimmäiseen vaiheeseen. Asiantuntija Urpo Koponen Kotkasta kävi katsastamassa Luumäellä sijaitsevan rintamamiestalon tontin. Vuosia rengastaneen ja isoja alueita pöntöttäneen miehen ei tarvinnut kuin harppoa tontti ympäri ja muutaman kerran seisoa sen keskellä, kun hän tiesi mitä tehdä.