Myrskylintu on kalalokin kokoinen, mutta rotevampi, sukkulan muotoinen. Myös nokka on voimakas ja erikoinen. Kuvat Samuli Haapasalo, St. Gilda, ulkona Atlantilla, Ulko-Hebrideiltä länteen, 2.7.2016.
Teksti: Samuli Haapasalo
”Meriraukkako” vai mikä kumma siellä vaeltaa?” Vistottava ääni kantautuu paksun usvan seasta, Samuli Paulaharjun tunnelmia Jäämereltä mukaillen….
Ja kun näet myrskylinnun ulapalla, se ei koskaan näytä liikuttavan siipiään, liitää ja liukuu vain aaltojenharjalla ja niiden välissä. Se käyttää äärimmäisen taitavasti hyväkseen ilmavirtauksia. Täydellinen sopeutuminen aavalle merelle!
Myrskylintu on erityisen taitava liitäjä, eleettömästi, siipiään liikuttamatta se keikkuu aaltojen päällä ilmavirtauksissa eri puolilla Atlanttia ja Pohjoista Jäämerta. Siellä jossakin se on nytkin. Kaukana meren selällä.
Jos myrskylintu sylkäisee pesäänsä lähestyvää naamalle tai vaateisiin pelotteen, haju ei tunnu lähtevän ikinä.
Myrskylintu on pohjoisten vesien vaeltaja. Se pesii korkeilla jyrkänteillä lintuvuorilintujen tapaan. Myrskylintu -nimi yhdistyy myös kulttuuriin. Myrskylintu on Eino Leino -seuran nimi, Merikannon sävellys, kirjallisuutta, musiikkiyhtye jne.
Ei siis minkä tahansa linnun nimi, monta symbolia synnyttänyt!
Myrskylintu laskeutuneena pesälleen. Tämä kuva: Handa Island, Skotlanti.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
"Linturetkellä"-juttusarjassa seurataan retkeillen vuoden kiertoa pohjoisessa: Suomessa, Norjan Ruijassa Varanginvuonolla ja Virossa, välillä hieman kauempanakin Skotlannissa, jopa Galapagossaarilla. Lintujen lisäksi siinä kohdataan myös nisäkkäitä, muuta luontoa ja mielenkiintoisia retkipaikkoja.
Samuli Haapasalo on pitkänlinjan luontoharrastaja ja retkeilijä, jonka harrastus on laajentunut lintu- ja luontokuvaukseen. Kuva: Pekka Nurminen