Peippo on osa kesän odotusta. Sopivan aamun runsas peippomuutto on kaunista katseltavaa. Pian raikuu laulu.
Koiraspeipon värit ovat yllättävän moninaiset. Tästä kuvasta voit tutkia koko kirjon. Kuvat Samuli Haapasalo.
Teksti: Samuli Haapasalo
Tämä kansanviisaus ei ihan pidä kutiansa mutta puoltaa hyvin paikkansa kesän odotuksen toiveena: kaipaamme ensin kevättä, sitten kesää! Peippo on osa kesän odotusta. Sopivan aamun runsas peippomuutto on kaunista katseltavaa. Pian raikuu laulu.
Peipot saapuvat yleensä huhtikuun ensimmäiseltä viikolta alkaen – koiraat viikkoa paria ennen naaraita. Silloin kesään on vielä hyvän matkaa toista kuukautta. No, sittenkun peipot ovat koko runsaudellaan saapuneet ja aloittavat pesinnän, naseva sanonta on jo paljon lähempänä oikeaa.
Peipon reipas laulu piristää mieltä.
Peippo on tuttu. Se on Suomen toiseksi yleisin lintu. Vain paju- eli uunilintu on sitä vähän runsaampi. Laskennoissa on arvioitu peipon pesiväksi kannaksi 7–9 miljoonaa paria. Peippo pesii monenlaisissa metsissä ja sen levinneisyys kattaa lähes koko Suomen saaristosta Lappiin, aivan pohjoisinta Lappia lukuunottamatta.
Katsokaapa jutun kuvista, kuinka monta eri väriä löydättekään peipon höyhenpuvusta!
Melko varhaisena muuttajana peippo voi joskus kohdata myös takatalven.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
"Linturetkellä"-juttusarjassa seurataan retkeillen vuoden kiertoa pohjoisessa: Suomessa, Norjan Ruijassa Varanginvuonolla ja Virossa, välillä hieman kauempanakin Skotlannissa, jopa Galapagossaarilla. Lintujen lisäksi siinä kohdataan myös nisäkkäitä, muuta luontoa ja mielenkiintoisia retkipaikkoja.
Samuli Haapasalo on pitkänlinjan luontoharrastaja ja retkeilijä, jonka harrastus on laajentunut lintu- ja luontokuvaukseen. Kuva: Pekka Nurminen
Jalohaikaran ensimmäinen pesintä Suomessa oli vain ajoituskysymys, sillä niiden vierailut Suomenlahden pohjoispuolella ovat yleistyneet selvästi viime vuosina.
Seuraamme Pohjois-Pohjanmaalla pesinyttä Selja-nimistä haukkaa. Suomen arosuohaukkojen mysteeri voi avautua gps-paikantimien avulla, ja tätä juttusarjaa lukemalla voit olla mukana, kun se tapahtuu.