Muistatko Matti Karppasen Pihan linnut tai Hugo Ungewitterin Suden? Entä Ebba Masalinin mustapohjaiset kasvitaulut?
Kuvat: Jyväskylän yliopiston tiedemuseo
Teksti: Alice Karlsson
Muistatko koulusta Matti Karppasen Pihan linnut tai Hugo Ungewitterin Suden? Entä Ebba Masalinin mustapohjaiset kasvitaulut? Nämä ja lukemattomat muut kuvat ovat syöpyneet syvälle mieleen ja muovanneet maailmankuvaamme. Opetustauluja käytettiin kouluissa 1800-luvun lopulta 1970-luvulle ja joissakin kouluissa ne kuuluvat yhä opetusvälineisiin.
Kuvia oli maantieteessä, ympäristöopissa, uskonnossa, historiassa ja jopa laskennossa. Niiden avulla annettiin myös tapakasvatusta ja alkoholivalistusta. Määrärahoista ja opettajan aktiivisuudesta riippuen koulun taulukokoelma saattoi sisältää jopa satoja kuvia.
Taulujen avulla oppilaat pääsivät muihin maihin, historiallisiin tapahtumiin, uskonnollisiin kuvaelmiin ja ennen kaikkea tutustumaan oman maansa kasveihin, eläimiin ja maisemiin.
Kuvan tuominen luokkaan oli aina tapaus! Oppiaine elävöityi ja tunnelma sähköistyi. Tiedon ohella kuvataulut antoivat myös vahvan taide-elämyksen, sillä kuvat olivat kauniita ja taitavasti maalattuja.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Kirjoitan, toimitan ja hoidan Kysy luonnosta -kirjeenvaihtoa. Sydäntä lähellä ovat kasvien ja eläinten vuorovaikutus sekä eläinten käyttäytyminen. Uskoisin olevani myös luonnon sitkeä puolustaja ja tulistun luonnon turmelemisesta.