Metsäyhtiö UPM on yrittänyt kieltää kuvaamisen metsiensuojeluun liittyvissä tilanteissa. Mikä tähän on syynä, johtaja Pekka Rajala UPM:stä?
Biologi Vesa Hyyryläinen kuvasi UPM:n hakkuita Ärjässä. Kuva: Vesa Hyyryläinen
Metsäyhtiö UPM on yrittänyt kieltää kuvaamisen metsiensuojeluun liittyvissä tilanteissa. Näin kävi esimerkiksi Oulujärven Ärjänsaaressa tammi–helmikuussa. Suomen Luonnon kysymyksiin vastaa johtaja Pekka Rajala UPM:stä.
UPM:n edustajat kielsivät viime marraskuussa Janakkalassa luontokartoittajaa kuvaamasta hakkuuaukeaa ja siellä ollutta yhtiön ryhmää. Kun kartoittaja ei hyväksynyt laitonta kieltoa, UPM teki sisäiseen systeemiinsä merkinnän uhkaavasta tilanteesta. Myöhemmin UPM esitteli tätä ”uhkailua” FSC-sertifiointia koskevassa keskustelussa. Miksi näin?
Kyse oli UPM:n sisäisestä koulutustilaisuudesta maastokohteella. Halusimme kunnioittaa mukana olleiden yksityisyyttä, emmekä antaneet paikalle osuneelle ulkopuoliselle luontokartoittajalle lupaa kuvata ryhmää tai julkistaa heistä kuvia. Paikalla olleiden mukaan luontokartoittaja oli kuitenkin kuvannut ryhmää.
UPM ei ole kieltänyt tai pyrkinyt estämään luonto- tai hakkuukohteiden kuvaamista, kunhan toiminta tapahtuu UPM:n turvallisuusohjeita noudattaen, aiheuttamatta vaaraa kuvaajalle tai muille paikalla oleville.
Oulujärven Ärjänsaaresta raportoitiin koko hakkuiden ajan tammikuusta helmikuuhun, että työmaata, sen koneita ja UPM:n toimihenkilöitä kiellettiin kuvaamasta. Mihin lakiin kieltäminen perustuu?
Samoja periaatteita kuin Janakkalassa noudatimme Ärjänsaaressa 8.–10.2.2016, kun luontoaktivistit saapuivat kohteelle ja halusivat kuvata työmaan lisäksi myös paikalla olleita toimihenkilöitämme.
Työmaan käynnissä ollessa toimihenkilöidemme ensisijainen velvollisuus oli teroittaa tulijoille UPM:n työturvallisuusohjeet ja valvoa niiden noudattamista.
Emme kuitenkaan missään vaiheessa kieltäneet kuvaamista Ärjänsaaressa, kunhan se tapahtui turvallisuusohjeita noudattaen.
Ärjästä raportoitiin kieltelyjä hakkuiden koko ajalta. Tärkein kysymys on: mihin lakiin kieltäminen perustui, Janakkalassa ja Ärjässä?
En perusta vastaustani lakiin.
Suora Linja -palstalla Suomen Luonto selvittää vastaukset tärkeisiin kysymyksiin.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
UPM:n ja Kainuun Ely-keskuksen johtajat näyttävät sopineen, että yhtiö saa hakata Oulujärven Ärjän metsissä, vaikka hakkuita koskeva toimenpidekielto on vireillä. Elyn virkamies kehotti yhtiötä pidättymään hakkuista, mutta Elyn johto salliikin hakkuut keskusteltuaan UPM:n kanssa.
Metsäjätti UPM on pannut virallisesti myyntiin Oulujärven Ärjänsaaren. Se houkuttelee ostajia lupailemalla saareen rakennusoikeuksia enemmän, kuin se itse on niitä sinne saanut.
Hakkuukielto tuli aivan viime tingassa. Ensimmäiset monitoimikoneet olivat juuri rantautuneet Oulujärven Ärjän hiekkarannoille, kun kielto tavoitti UPM:n.