Olen usein kuistilla istuessani huomannut, että kärpäset lentävät kovaa vauhtia päin ikkunaa. Käsittääkseni kärpäsen silmät kattavat aika suuren alueen sen päästä. Eikö silmille käy mitenkään vaikka kärpänen törmää suoraan joustamattomaan pintaan?
Janne Räkköläinen/Flickr.com CC BY-SA 2.0
Teksti: Kauri Mikkola
Olen usein kuistilla istuessani huomannut, että kärpäset lentävät kovaa vauhtia päin ikkunaa. Käsittääkseni kärpäsen silmät kattavat aika suuren alueen sen päästä. Eikö silmille käy mitenkään, vaikka kärpänen törmää suoraan joustamattomaan pintaan?
Ilmiö johtuu siitä, että kärpäset ja useimmat muutkin hyönteiset suunnistautuvat valoa kohti yrittäessään päästä suljetusta tilasta pois. Ikkunaruutu siis katkaisee niiden lentoreitin ulos.
Hyönteisillähän on ulkoinen tukiranka, kitiinikuori, jonka sisällä vallitsee varmaankin kohtalainen ruumiinnesteen, hemolymfan, ylipaine. Hyönteinen ei siis mene rysäyksessä rikki, eikä kitiini myöskään helposti painu kuprulle. Verkkosilmien pinta on osa kitiinikuorta, eikä vahingoitu helposti. Siitä ei ole tietoa, näkeekö kärpänen ehkä ”tähtiä” törmäyksessä. Ainahan ne jatkavat muutaman sekunnin murto-osan kuluttua lentoaan.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Kauri Mikkola vastasi lukijoiden kysymyksiin vuosina 1985–2014. Mikkolan osa-alueella olivat kysymykset, jotka liittyvät selkärangattomiin, matelijoihin ja sammakkoeläimiin.