Rastaat syövät kaikki marjat, mutta vatut eivät niille kelpaa. Miksi?
Teksti: Seppo Vuolanto
Rastaat syövät kaikki marjat, mutta vatut eivät niille kelpaa. Miksi?
Mielenkiintoista pohdittavaa! Ensimmäiseksi tulee mieleen, että vadelman varret ovat sen verran hennot, etteivät ne kanna rastaita. Toisaalta marjoihin ei ylety maasta kuten mansikoihin. Vadelmat eivät myöskään paista rastaiden silmiin kuten viinimarjatertut, jotka näkyvät kauas.
Vadelmat ovat ilmasta katsottaessa enimmäkseen lehtien suojassa, joten yli lentävät rastaat eivät niitä havaitse. Ne ovat myös myöhäisempiä kuin mansikat, ja vadelma-aikaan juuri viinimarjapensaat houkuttelevat paremmin rastaita sekä värien että oksien kantavuuden ansiosta.
Erilaisten marjojen havaitsemiseen vaikuttaa sekin, miten marjat heijastavat ultraviolettia valoa eli uv-säteilyä. Tätä ihmissilmä ei voi havaita mutta rastaat kylläkin.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Makean vadelman satokausi alkaa heinäkuun lopussa ja kestää elokuulle. Punainen herkku on yleinen Etelä- ja Keski-Suomessa Oulun korkeudelle saakka. Vadelmaa on ennen käytetty kuumelääkkeenä sekä vatsavaivoihin