Siirsin Turusta kaksi tammentainta Seinäjoelle. Epäilin, mahtavatko ne näin pohjoisessa menestyä, mutta äitini kertoi Seinäjoen asemalla kasvavan oikein komean tammen. Kuinka pohjoisessa tammi ja muut jalot puut voivat menestyä istutettuina?
Jalopuidemme levinneisyyden pohjoisrajat
Teksti: Seppo Vuokko
Kasvien luontainen levinneisyysalue on monen tekijän summa. Useilla lajeilla on tavallaan kolme levinneisyysrajaa: kanta-alue, jossa laji lisääntyy hyvin ja on usein on runsas ja yleinen. Tämän ulkopuolella on hajanaisen esiintymisen alue, missä kasvi menestyy mutta lisääntyy ja uudistuu vain poikkeuksellisen edullisilla paikoilla. Ihmisen hoivissa kasvia voidaan kasvattaa vielä tämänkin alueen ulkopuolella.
Ja vieläkin kauempana kasvi voi elää lyhytikäisenä ja satunnaisena, vaikka ei ehkä pysty enää kasvamaan täysikokoiseksi kukinnasta ja siementen kypsyttämisestä puhumattakaan.
Pohjoisin hevoskastanja, jonka olen nähnyt, kasvoi Enontekiön Leppäjärven kylässä. ”Puu” oli jo usean vuoden ikäinen, mutta mittaa sillä ei ollut 30 senttiä enempää. Ja sen juurella kasvoi sinivuokko! Mahtaneeko kumpikaan enää olla hengissä?
Jalopuumme ovat eteläisiä. Lämpökaudella ne kasvoivat nykyistä pohjoisempana ja muodostivat myös laajoilla aloilla valtapuuston. Kuusen valta-asemasta ja ihmisen toimista johtuu, että ne eivät enää missään ole kovin yleisiä ja runsaita, mutta koristekasveina niitä kaikkia viljellään levinneisyysalueensa ulkopuolellakin.
Oheiseen karttaan on merkitty kunkin jalopuun levinneisyyden pohjoisraja. Pyydämme lukijoilta tietoja jalopuiden kasvatuksesta elinalueensa pohjoispuolelta. Kertokaa puulaji, kasvupaikka ja menestyminen: onko puu kasvanut hyvin ja onko siinä ollut mahdollisesti näkyviä talvehtimisvaurioita? Syksyllä teemme yhteenvedon vastauksista.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Pihassamme on 15-metrinen tammi, joka on huonon näköinen: lehtiä on siellä täällä tupsuina, ja ne ovat hyvin eri kokoisia. Mistä tämä johtuu, ja onko jotain tehtävissä? Vielä ei viitsisi käyttää kirvestä.