Roskisdyykkarille on toinenkin nimi: garbologi, joka tutkii ihmisten kulutustottumuksia. Sellaiseksi helsinkiläinen taiteilija Timo P. Vartiainen heittäytyi viikoksi ja asetteli saaliinsa kaiken kansan ihmeteltäväksi Unioninkadulla sijaitsevaan Kluuvin Galleriaan.
Kuvat: Timo P Vartiainen
Teksti: Alice Karlsson
Roskisdyykkarille on toinenkin nimi: garbologi, joka tutkii ihmisten kulutustottumuksia. Sellaiseksi helsinkiläinen taiteilija Timo P. Vartiainen heittäytyi viikoksi ja asetteli saaliinsa kaiken kansan ihmeteltäväksi Unioninkadulla sijaitsevaan Kluuvin Galleriaan.
Teoksen nimi on HELSINKI 40 tuntia roskaa. Esinekoosteessa on yli 200 kiloa tavaraa, johon sisältyy 801 esinettä kuten vaatteita, kenkiä, laukkuja, taiteilijatarvikkeita, läppäreitä, matkalaukkuja, harrastusvälineitä, kirjoja, kolikoita ja ruokaa.
Lisäksi Vartiainen poimi sekajäteastioista satunnaisotannalla 78 jätepussia ja kuvasi sisällön näyttelyssä selailtavissa olevaan Kodin garbologiaa -kuvakansioon sekä seinällä olevaan kuvasarjaan. Kaikissa pusseissa oli lajittelematonta jätettä.
”En halua opettaa enkä moralisoida vaan näyttää. Katsoja voi tehdä omat johtopäätöksensä”, taiteilija sanoo. ”Tämmösiä mä oon tehnyt.”
Vartiainen kolusi kaatopaikkoja – monen muun tapaan – jo pikkupoikana, mutta kiinnostui roskasta toden teolla taideopiskelijana 1980-luvulla. 1992 hän teki Helsingin Iso-Huopalahden käytöstä poistetulla kaatopaikalla arkeologisia kaivauksia tanskalaisen maisema-arkkitehdin Henrik Hensenin kanssa.
”Kaatopaikka on ihmiskunnan arkisto”, Vartiainen sanoo. ”Ja dyykkaajia on kaikkialla.”
Helsinkiläinen kodin garbologia laajenee seinällä Kanadan Quebeciin ja selailukansiossa Barcelonaan ja Pietariin.
Timo P. Vartiainen: Kodin garbologiaa 28.9. asti Kluuvin galleria, Unioninkatu 28 B 4. krs, Helsinki. (Senaatintorin ja Mantan puolivälissä)
Avoinna ke–su klo 11–18. Vapaa pääsy.
Projektilla on nettisivu jota päivitetään syys-lokakuun aikana: kodingarbologiaa.wordpress.com
PS. Taiteilija olisi kiinnostunut kierrättämään näyttelyä, tarjoukset näyttelytilasta ja puitteista voi lähettää taiteilijalle: timovar(at) hotmail.com
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Kirjoitan, toimitan ja hoidan Kysy luonnosta -kirjeenvaihtoa. Sydäntä lähellä ovat kasvien ja eläinten vuorovaikutus sekä eläinten käyttäytyminen. Uskoisin olevani myös luonnon sitkeä puolustaja ja tulistun luonnon turmelemisesta.