Mitä, miksi, miten? 2349 vastausta kansien välissä
Kysy luonnosta oli ensin Luontoilta.
Teksti: Alice Karlsson
Suomen Luonnon Kysy luonnosta on klassikko. Kysymyksiä alettiin ottaa vastaan 1985 numerosta 5 lähtien, ja tämän vuoden loppuun mennessä vastauksia on kertynyt jo 2349.
Kysy luonnosta sai lehdessämme alkunsa Veikko Neuvosen vetämästä radion Luontoillasta, joka tuolloin oli jo 10 vuoden ikäinen. Palstan nimikin oli ensin Luontoilta, Kysy luonnosta -nimiseksi se muuttui 1987.
Ensimmäiseksi Luontoillan asiantuntijat vastasivat Suomen Luonnossa kysymyksiin Mihin ankeriaat ovat kadonneet ja Milloin siemen itää? Vastaajina olivat Harri Dahlström ja Seppo Vuokko.
Alkuperäiseen vastaajakaartiin kuuluivat Vuokon ja Dahlströmin lisäksi Matti Helminen, Kauri Mikkola, Ilkka Koivisto ja Seppo Vuolanto. Mukana perusporukasta ovat edelleen Kauri Mikkola, Seppo Vuolanto ja Seppo Vuokko.
Entä mihin ankeriaat olivat kadonneet? Notkahdus oli tilapäinen ja Dahström löysi siihen syitä ympäristömyrkyistä, jokien likaantumisesta ja ankeriasistukkaiden tuonnin rajoituksista.
Siemenien itäminen oli sen sijaan monimuotoisempi kysymys. Yksi siemen itää syksyllä ja toinen keväällä, ja säälläkin on siihen sanomista. Itämiskyky on myös lajikohtaista. ”Eräiden vesikasvien siemenet eivät kestä lainkaan kuivumista” Vuokko valisti. ”Sen sijaan monet rikkaruohot, kuivien ketojen ja kallioiden lajit säilyttävät itämiskykynsä vuosikymmeniä ja jopa vuosisatoja.”
Vastausten määrä on noin 10 lehteä kohti – myös ensi vuonna. Luonto jaksaa yhä hämmästyttää.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Kirjoitan, toimitan ja hoidan Kysy luonnosta -kirjeenvaihtoa. Sydäntä lähellä ovat kasvien ja eläinten vuorovaikutus sekä eläinten käyttäytyminen. Uskoisin olevani myös luonnon sitkeä puolustaja ja tulistun luonnon turmelemisesta.
Voiko sisilisko tottua ihmisiin ja kesyyntyä? Matelijoiden muistia ja oppimista on tutkittu verrattain vähän, mutta vaikuttaa siltä, että ne ovat luultua älykkäämpiä.