Jos sieni-ihmisiltä kysytään heidän parasta ruokasientään, niin mustavahakas mainitaan usein. Totta on, mustavahakas on herkullinen, kolmen tähden ruokasieni. Sen voi paistaa pannulla sellaisenaan ja keittiöön leviää silloin makeahko, parfyymimainen aromi.
Kuva: Lasse Kosonen
Teksti: Lasse Kosonen
Jos sieni-ihmisiltä kysytään heidän parasta ruokasientään, niin mustavahakas mainitaan usein. Totta on, mustavahakas on herkullinen, kolmen tähden ruokasieni. Sen voi paistaa pannulla sellaisenaan ja keittiöön leviää silloin makeahko, parfyymimainen aromi.
Kun vain löytäisi niitä, tuskaillaan! Ja jos niitä löytyykin, ne ovat toukkien läpisyömiä mustavahakas on tosiaan sienisääskien toukkien suosiossa ja vaikka se voi päältä päin näyttää hyvältä, niin halkaistessa karu totuus paljastuu: toukat ovat ehtineet ensin.
Mustavahakas suosii sammaleisia kuusikoita, joissa se kasvaa usein lakkia myöten sammaleessa. Saattaa sen toki löytää männiköstäkin. Useimmiten sen löytää pieninä ryhminä ja joskus se voi tuottaa isonkin sadon. Mustavahakas on loppusyksyn sieni, jos kylläkin sen satokausi voi alkaa jo elokuun puolella.
Kuivaus on paras säilöntämenetelmä ja kuivattuja mustavahakkaan paloja voi nauttia sipsien tapaan.
Mustavahakkaan voi sekoittaa isojuurekkaaseen, joka kasvaa lahopuulla, sen lakki on harmaampi ja säteittäissäikeinen. Lisäksi heltat ovat tiheässä ja tasatyviset mustavahakkaan pitkäjohteisiin ja harvassa oleviin helttoihin verrattuna. Ei isojuurekaskaan myrkyllinen ole; se on vain mauton. Mustavahakas on ehdottomasti opettelemisen arvoinen sieni, sienimaailman makuaatelia.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Lasse Kosonen vastaa Kysy luonnosta -palstalla lukijoiden kysymyksiin. Kososen erityisaluetta on sienet. Kosonen on vastannut lukijoiden kysymyksiin vuodesta 2010.
Tuoreena myrkyllinen korvasieni on herkkujen herkku oikein käsiteltynä, mutta entä kun makuelämys ei vastaakaan aikaisempia kokemuksia korvasienestä. Oletko kenties kerännyt lehtokorvasienen, korvasienen lähisukulaisien?