Orava ja käenpiika pitävät jöötä Jurvalan tontilla
Käenpiika. Kuva XimoGalarza / CC-BY-SA-3.0
Ornitologi ja pönttömies Urpo Koponen ripusti keväällä 2015 eräälle Luumäen Jurvalan omakotitontille 30 linnunpönttöä.
Pesintätulos oli viime vuonna heikko, sillä kesä oli kylmä ja sateinen. Tänä kesänä odotukset olivat korkealla, mutta ne täyttyivät vain osittain.
Koponen kävi tarkistuskierroksella 7. kesäkuuta ja havaitsi, että oravalla oli poikaspesä sekä leppälinnun että tervapääskyn pöntössä. Käenpiika oli puolestaan pyöräyttänyt 10 munaa kottaraisen pönttöön.
”Oravalla ja käenpiialla on ollut ilmiselvästi kielteinen vaikutus pönttölintujen pesimishalukkuuteen”, Koponen sanoo. Niiden lähettyvillä olevat pöntöt olivat typötyhjiä.
Kuva: Nimimerkki Harju / ikkunasuomenluontoon.fi
Uskalikkoja sentään löytyi:
Kuusitiaisen pöntössä oli sinitiaisemo ja pesä, muttei vielä munia eikä poikasia. ”Ehkä aikainen toinen pesintä”, Koponen tuumi.
Kirjosiepon pöntössä oli sinitiaisen pesä ja seitsemän poikasta. Ne rengastettiin.
Toisessa kirjosiepon pöntössä oli kirjosiepon pesä ja seitsemän munaa.
Sinitiaisen pöntössä oli sinitiaisen pesä ja seitsemän poikasta, jotka rengastettiin.
Käenpiian pöntössä oli talitiaisen pesä ja kuusi munaa. ”Myöhäinen ensimmäinen pesintä tai aikainen toinen”, Koponen raportoi.
Punarinnan pesässä oli pesintäyritys.
Pönttöjä kolutessaan Koponen huomasi, että harmaasieppo ja leppälintu oleskelivat alueella. ”Pesintää ei todettu, mutta syksyllä varmistuu”, hän sanoi. Silloin pönttömies huoltaa ja puhdistaa kaikki 30 pönttöä.
Pihalla oli kierroksen aikana äänessä punavarpunen, viitakerttunen, luhtakerttunen ja idän-
uunilintu.
”Kololintuhavaintojen ohella mielenkiintoinen kesäkonsertti.”
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Oravat tekevät meillä pesänsä yläkaton eristeisiin. Vaikka kuinka verkottaa kaikki mahdolliset kulkutiet, ne löytävät aina jonkin raon tai sitten jyrsivät sen. Onko ongelmaan hyvää ratkaisua?
Olin lenkillä kun yhtäkkiä puusta katkesi oksa ja kaksi oravaa tupsahti maahan. Kissathan tippuvat jaloilleen, eivätkä helposti loukkaannu, mutta miten on oravien laita?
Eläimillä on keinonsa selvitä Pohjolan talvioloista. Osa rakentaa pesän ja kotiutuu, toiset viettävät kulkurin elämää ja saalistavat. Mitä orava on keksinyt pakkasten varalle?