Kesämökillä on kaksi isäntää. Syksyllä kun asumus on laitettu talvikuntoon ja auton perävalot loittonevat pihatiellä, luonto ottaa mökin huomaansa. Pihapiiriin laskeutuva rauha houkuttelee eläimet esiin piiloistaan.
Sinivuokot aloittivat kukintansa tänä vuonna myöhään. Etelän valoisat metsät ovat sinivalkoisenaan vuokkoja. Kuva: Jari Kurvinen/Vastavalo
Teksti: Heikki Vasamies
Kesämökillä on kaksi isäntää. Syksyllä kun asumus on laitettu talvikuntoon ja auton perävalot loittonevat pihatiellä, luonto ottaa mökin huomaansa. Pihapiiriin laskeutuva rauha houkuttelee eläimet esiin piiloistaan.
Talvella mökin pihamaalla oli hiirenhiljaista, sananmukaisesti. Metsähiiret olivat asettuneet taloksi. Metsämyyrä kulki kuin marketissa sisään ja ulos talosta keittiön vanhan viemäriputken kautta. Kärppä kierteli taloa hiirijahdissa, metsäjänis ja orava etsivät ruokaa pihapiiristä, ja kettukin partioi rantaviivassa.
Nyt, kevään ensikäynnillä, kuivuneiden lepänlehtien vaippa peittää mökin pihamaan.
Sanotaan että puutarhanhoitoa voi käyttää meditoimiseen. Haravoiminen on parasta meditointia, ei ole kiirettä mihinkään eikä tiukkoja tavoitteita. Kukaan ei tule moittimaan, jos välillä jää nojailemaan haravan varteen tutkaillakseen ympäröivää luontoa.
Sini- ja valkovuokot nostavat hennosti päätään lehtien alta, näsiän kukinta on jo pitkällä, ja tuometkin alkavat herätä kesään.
Hiiret ovat kaikonneet metsän puolelle. Metsäkauriit ovat myllänneet kukkapenkkiä, kivikkoreunusten mehevät mesikasvit ovat niiden herkkua. Siivoan kauriiden sotkut haravalla.
Kaivon pohja pitää tähystää huolella. Vaikka kaivonkansi on tiivis, sammakonraatoja löytyy aina silloin tällöin.
Hauet ovat lokotelleet kaikessa rauhassa rantavedessä, mutta ihmishahmon piirtyminen rantakivikon ylle saa ne ampaisemaan molskahtaen kasvillisuuden suojiin.
Telkkä säpsähtää lentoon rantapöntöstä, sekään ei vielä ole tottunut ihmisten läsnäoloon.
Haravoin lehtiä pieniin kasoihin, jotka joskus unohtuvat niille sijoilleen koko kesäksi tuulen riepoteltaviksi. Eihän pihaa oikeasti edes tarvitsisi siistiä, niin on vain tapana tehdä, ikäänkuin merkiksi siitä että isäntä on vaihtunut.
Ihmisten asuttaessa taas mökin, luonto joutuu väistymään, mutta ei kauas. Ja hyvä niin, sillä siksi kai mökille mennään? Että oltaisiin lähellä luontoa, jopa osa sitä.
PS. Mikä tekee kesän? Mikä tuo sen tunteen, että kesä on alkanut, tai luo parhaiten kesän tunnelmaa? Vastaa kyselyyn!
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Suomen Luonnon päätoimittaja jota pohdituttavat etenkin eliöyhteisöjen ekologia ja evoluutio. Retkillä tulee tutkittua ja kuvattua kaikkea eteen osuvaa, eniten lintuja ja perhosia.
Koskelassa Helsingissä metsä ja sen lähitienoot kaikuvat, kun käpytikka on vauhdissa. Käpytikka on huomannut, että metallisen katuvalon kuvusta lähtee komea ääni.
Kiljuhanhia levähtää Siikajoella ennätysmäärä nyt toista vuotta peräkkäin. Pitkäjänteisen suojelutyön ansiosta uhanalaisten lintujen kanta on kasvussa.