Hallitusohjelmaan kirjattu 100 000 hehtaarin soidensuojelun täydennysohjelma jäi nykyiseltä hallitukselta käytännössä kokonaan toteuttamatta.
Kuva: Marika Eerola
Teksti: Jorma Laurila
Hallitusohjelmaan kirjattu 100 000 hehtaarin soidensuojelun täydennysohjelma jäi nykyiseltä hallitukselta käytännössä kokonaan toteuttamatta. Vain 6000 hehtaaria valtionmaiden arvosoita päätettiin suojella, ja 94 prosenttia ohjelmasta siirtyy seuraavalle hallitukselle. Tätä kokoomuslainen ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen pitää hyvänä saavutuksena.
Ministeri ilmoitti viimein joulukuussa pitkän jahkailun jälkeen, että suojelu voidaan aloittaa valtionmaista, mikä puolittain ilahdutti suojelijoita. Ilo oli kuitenkin ennenaikaista.
Valtionmailla on 28 000 hehtaaria ohjelman soista. Nyt ministeri esitti kuitenkin niistäkin suojeluun vain tuon 6000 hehtaaria. Tämä kertoo kokoomuksen arvomaailmasta, jossa luonto- ja ympäristöasioilla ei näköjään ole sijaa.
Myöskään demareista ei ollut soidensuojelulle apua, vaikka puolue ilmoitti, ettei se hyväksy hallitusohjelmaan kirjatun ohjelman torppaamista. Mitään konkreettista ei kuitenkaan tehty asian hyväksi.
Ympäristöministerin vaihdos käynnisti nyt toteutuneen surkean tapahtumaketjun.
Ehkä vihreissäkin on mietitty, kannattiko sittenkään lähteä hallituksesta ydinvoimasyillä. Ilman sitä soidensuojeluohjelma olisi todennäköisesti toteutunut suunnitellussa laajuudessa ja aikataulussa.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Lähikaupat ovat taas trendi. Aukioloaikojen pidentäminen saattaa entisestään lisätä niiden suosiota.
Kaupan ylisuuri yksikkökoko palvelee kauppiasta, ei kuluttajaa. Tuotteiden jakelu- ja kuljetuskustannuksista osa on siirretty kuluttajille, jotka kantavat ostokset kotiinsa – autollaan.
Luin joulunpyhinä Tampereen yliopiston journalistiikan opiskelijoiden kirjoittamaa kirjaa Hyvän sään aikana. Toimittaja Hanna Nikkasen ohjauksessa syntynyt teos oli hidasta luettavaa, sillä joka luvun jälkeen piti pysähtyä pitkäksi toviksi pohtimaan lukemaansa.
Vuoden 2017 turhake paljastetaan tässä lehdessä. Loputtoman pitkä turhake-ehdokkaiden lista nosti taas esille kysymyksen hupenevien luonnonvarojen järkevästä ja kestävästä käytöstä. Kuka päättää, mihin raaka-aineita käytetään?
Kun lihaisien buffettien ja juhlaillallisten äärellä elänyt tasavallan presidentti twiittaa syövänsä lihaa vain kerran viikossa, silloin tietää, että suomalainen ruokakulttuuri on muutoksessa.