Sarjassa seurataan Päivi-mehiläishaukan muuttoa Etelä-Afrikasta kohti Suomen pesimätanhuvia. Päivi on mukana satelliittiseurannassa, jossa selvitetään Suomessa vaarantuneen lajin muuttoreittejä.
Kuva: Open Street Mapin tekijät / Hannu Vuoto / Suomen Luonto
Teksti: Jouni Tikkanen
Mehiläishaukka Päivin matkavauhti on pysynyt hyvänä. Eiliseen mennessä se oli lentänyt päiväntasaajan pohjoispuolelle, Burundin, Ruandan ja Ugandan poikki Kongon demokraattisen tasavallan koillisnurkalle. Huomenna Päivi varmasti jo ylittää rajan Etelä-Sudaniin. Se tulee nuoreen, vuonna 2011 perustettuun valtioon, jonka nimi tulee Suddista, Valkoisen Niilin halkaisemasta kosteikosta. Sitten edessä on Sahara.
”Yleensä se lentää vähän nopeammin Saharan poikki, pidempiä päivämatkoja”, kertoo Päivin seurannasta vastaava tutkija Patrik Byholm Novia-ammattikorkeakoulusta.
Seuraavaksi Päivi ottaisi siis nopeamman pyrähdyksen pesäpaikkaansa kohti. Linnun lentovauhdista, joka on tähän mennessä ollut 227 kilometriä päivässä, on voinut laskea, että tasaisella vauhdinjaolla se tulisi pesäpaikalleen Vesilahdelle 4. kesäkuuta. Saharan lisäksi meret, säät ja mehiläishaukan opportunistinen mieli voivat kuitenkin muuttaa Päivin reittiä, niin että todellisuudessa voi vain ympäripyöreästi arvioida, että se ehtii perille joskus kesäkuun toisen ja kuudennen päivän välillä.
Byholmin mukaan mehiläishaukat poikkeavat monista muista petolinnuista siinä, että niiden muuttosuunnat eivät ole kovin tarkkaan kanavoituneita. Päivikin on nyt vähän kaartanut länteen, ehkä mukavien pasaatituulien mukana. Seuraavaksi se voi puolestaan lähteä loivasti kaakkoon Punaista merta kohti, kuten aikaisempina vuosina, tai tulla Välimeren yli jostain aivan muualta.
”Mehiläishaukat muuttavat hyvin leveällä rintamalla. Valtaosa muuttaa Israelin ja Libanonin kautta, mutta on lintuja, jotka menevät Tunisiasta Italiaan, ja jotkut tulevat Gibralttarinkin yli”, Byholm kertoo. ”Se on varmaan vain niin opportunistinen ja voimakas lentäjä moniin muihin lajeihin verrattuina, ettei se ole riippuvainen nousevista ilmavirtauksista. Jotkut lajithan eivät siedä allaan ollenkaan vettä vaan kiertävät meret samoja reittejä.”
Vielä Päivi on kuitenkin Kongon demokraattisessa tasavallassa. Eilen se lepäsi jossain Hoyon suojelualueen liepeillä, jossa oli ennen luontoturistien suosima hotelli. Hotelli on autioitunut maan sekavan tilanteen takia, mutta ilmeisesti alueella elää yhä villin näköisiä häntäapinoita gueretsoita, simpansseja ja raidallisia nautaeläimiä bongoja. Lepakkoluolia olisi yhden lähteen mukaan peräti 28.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Seuraamme Pohjois-Pohjanmaalla pesinyttä Selja-nimistä haukkaa. Suomen arosuohaukkojen mysteeri voi avautua gps-paikantimien avulla, ja tätä juttusarjaa lukemalla voit olla mukana, kun se tapahtuu.
Sarjassa seurataan Päivi-mehiläishaukan muuttoa Etelä-Afrikasta kohti Suomen pesimätanhuvia. Päivi on mukana satelliittiseurannassa, jossa selvitetään Suomessa vaarantuneen lajin muuttoreittejä.